Кметът на Чикаго Лори Лайтфут изрази разочарование от развитието на кампанията по тестване за коронавирус на всички ученици и персонал в системата на Chicago Public Schools. Тестването ще се проточи до края на септември, но тя заяви, че според нея нещата ще се подобрят.

В телевизионна изява Лайтфут каза, че програмата е тръгнала бавно и мъчително. Тя изрази разочарованието си и заяви, че преди началото на отварянето на училищата е трябвало да има много по-солиден план и инфраструктурна подготовка.

Учителският синдикат на Чикаго реагира остро на забележките на кмета, тъй като е отправял предупреждения за сигурността в училищата по отношение на коронавируса още преди началото на учебната година.Доста гневна съм, че й трябваха 10 000 души под карантина и стотици с коронавирус в общностите на нашите училища, за да признае провала си“ - каза по адрес на Лайтфут зам.-председателката на синдиката Стейси Дейвис Гейтс.През тази учебна година около 500 ученици дадоха положителни резултати на тестовете, като вероятно са изложили на контакт 9 600 други ученици, гласят данните на Chicago Public Schools.По-стегнатите мерки за здравна безопасност срещат подкрепата на много родители, които искат фокусиране върху сигурността на децата. Учебният срок вече започна и учениците се завърнаха в клас присъствено пет дни седмично без ограничения в капацитета.Лайтфут поддържа становището че нещата в учебния район вървят напред и е уверена, че екипът на главния здравен експерт на града д-р Аруади е в състояние да изградят съвместно с Chicago Public Schools инфраструктура за подобряване на разследването на случаите на коронавирус и проследяването на контактите им.Синдикатът на учителите в Чикаго пък съобщи, че планира да проведе виртуалното събитие "Speak Out For Safety", което ще е отворено за всички родители или работещи в системата на образованието, желаещи да споделят преки впечатления от тази година относно условията за здравна безопасност.