„Започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски?" - с този въпрос се обръща към премиера Бойко Борисов участник в срещата, която министър-председателят имаше с българската общност миналата сряда вечер в Лондон. Борисов беше във Великобритания за участие в донорската конференция за Сирия.

По време на срещата, продължила около час, участниците на няколко пъти се опитват да поискат коментар от премиера Бориков за критичния доклад на Европейската комисия и борбата с корупцията в България, но не получават очакваните отговори, се вижда в едночасов запис на разговора, разпространен в мрежата за споделяне на видео съдържание YouTube.

След неколкократни опити мъж успява да вземе думата и се обръща към премиера с въпрос за публикуваната в края на по-миналата седмица статия в немското списание „Шпигел", според която депутатът от ДПС Делян Пеевски олицетворява олигархичната система на клиентелизма в България. Преди това поздравява Борисов за избора на новия образователен министър, като посочва, че това е станало с помощта на ДПС и „Атака". „Искам да ви попитам по повод статията в „Шпигел" дали имахте шанс да я прочетете? За всичко, което се случва през последните години, свързано с Делян Пеевски, за когото ние не говорим. Искам да ви попитам, когато четете неговите медии, употребявате неговите бизнеси, вашите, или - как да ги нарека - общи на всички... „Шпигел", интересно, означава огледало на немски. Искам да ви попитам започнахте ли да виждате в огледалото, когато се погледнете, Пеевски?", гласи въпросът, посрещнат с възгласи „Браво" от публиката.

 „Това категорично не е верно и с цялата отговорност го казвам", отговаря премиерът, след което подчертава, че само за последната година от борбата с контрабандата и корупцията правителството е докарало близо 3 млрд. лв. в бюджета повече от 2014 г. и че в страната идват нови инвеститори. Отговорите му предизвикват недоволни възгласи в залата, но премиерът продължава по темата за митниците и борбата с контрабандата.

Денят след срещата роди разнопосочни мнения за това как е преминал форумът. В сряда вечерта държавната телевизия излъчи репортаж, в който разказа, че участничка в срещата опитала да провокира Борисов с въпрос за проекта „Южен поток", прочетен от листче, но той не се смутил. Ден по-късно в социалните мрежи участници в срещата описаха друга картина - със спорове и сблъсъци между участниците и Борисов. Спорове, надвиквания и реплики към премиера се чуват в записа от срещата.

Бурни реакции предизвиква отговорът на премиера на въпрос кога България ще настигне Румъния по борба с корупцията и усвояване на еврофондовете. „В момента имаме поне с 20% повече усвояване на еврофондовете от румънците", отвръща Бойко Борисов, а на възгласите, че не това е важно, репликира: „Как да не е важно?"

Емоционална реакция среща и отговорът на въпроса какво ще направи държавата, за да може българите в чужбина да се завърнат в България. Размяна на реплики има и с външния министър Даниел Митов, като се стига до намесата на посланика в Лондон Константин Димитров.

„Два пъти му задаваме въпрос за критиките в доклада на Еврокомисията, провикват се много хора и настояват да отговори, Бойко отвръща, че бием Румъния по усвояване на еврофондовете. Туш. Млад мъж го пита за публикацията в „Шпигел" и дали, като се погледне в огледалото, вижда Пеевски. Избухват единствените за вечерта аплодисменти. Бойко като издраскана плоча отвръща, че от борба с контрабанда бил вкарал милиони в бюджета... Нямаше връзка с този номер и от Космоса", коментира във фейсбук Мария Спирова.

„Срещата с българската общност в Лондон се оказа пиар ход и крушение - и като организация, и като очаквани резултати от страна на хората, които я организираха", коментира пък Йордан Мичев във вестник „Новини Лондон". По думите му още преди Борисов да се появи на трибуната заедно с министрите Даниел Митов и Екатерина Захариева и с посланика в Лондон Константин Димитров, е било ясно, че срещата с българската общественост няма да мине по очаквания ред. „Почти 80% от присъстващите бяха млади хора, предимно студенти, които се бяха приготвили да не спестят нищо на министър-председателя", пише Мичев.

За участие в срещата в зала на българското посолство в Лондон са се записали предварително 250 души, разказа Мария Спирова. По думите й участниците започнали да си тръгват отрано, тъй като залата била претъпкана и това отказало мнозина от участие, тъй като нямало условия за цивилизован разговор. Всички стояхме като в църква - прави, над час, пред министър-председателя и неговите министри, допълни тя.

Това бях аз

Ива Ивата в личната си фейсбук страница

1_300_08„Тази „нашенка" (българските медии описват като „нашенка" жена, която вбесила премиера на срещата - б.р.) бях аз! Залата беше с развален микрофон, аз съм със средна височина и не виждах нищо освен гърбовете на високите мъже пред мен. Нямаше шанс да взема думата, защото се намирах в средата на залата, затова започнах да чета на висок тон записките, които си бях направила предварително, за да не забравя нещо. Исках да привлека вниманието на Борисов, а той ми каза: Не четете, аз мога да ви отговоря и без да чета. След което аз пък отговорих, че не го виждам и искам, докато му задавам въпросите си, да го гледам в очите.

Промуших се между всички и застанах с лице към него. Попитах го защо негова служителка се е похвалила във Вашингтон, че той е спрял трите руски проекта, които щяха да съживят икономиката на България, и защо бедна България отказа проекта „Южен поток", който щеше да й донесе 400 млн. годишен приход. Другият ми въпрос беше защо е казал, че няма да позволи на внуците ни да връщат кредита на Орешарски от 1 млрд., а след това той е изтеглил кредит за 20 млрд. Добавих и: Как ще върнем кредита, като нямаме работеща икономика и няма ли да е по-добре да отстъпи мястото на някой успешен икономист, който да ни измъкне от това положение? Казах също, че цяла България се е изнесла по време на неговото управление и че всяка година става все по-зле и докога мисли да налага политика на геноцид спрямо българския народ? Също така му казах, че е лъжец, а правителството не е българско, а щатско-турско!

На Митов, който седеше до него, казах само две думи, като незначителна фигура за мен, и те бяха: Ти си един мишок и в интернет пространството всички те наричат „Къдравата Сю".