Израелската армия съобщи, че е ликвидирала командир на Хамас, който „държал като заложници около 1000 жители на Газа в болница Рантиси“, съобщи The Times of Israel. Благодарение на данни от разузнавателната служба Шин Бет и от военното разузнаване, части на пехотната бригада Гивати са насочили изтребител да удари командира Ахмед Сиам. 

Преди два дни израелската армия съобщи, че той пречи на около 1000 палестинци да се евакуират от болницата, която се намира в северната част на Газа. Сиам бе ликвидиран, докато се е укривал в училище заедно с други лица от Хамас под негово командване. „Ахмед Сиам показа още веднъж, че Хамас използва цивилните от ивицата Газа като живи щитове за терористични цели“, обобщи армията в своето съобщение.

Самата бригада Голани води „значителни“ битки срещу батальона Сабра-Тел ал-Хава през последните дни. Бригадата е унищожила инфраструктура на батальона, включително тунелни шахти, ракетни установки, оръжейни складове и наблюдателни постове.

От началото на военните действия в анклава израелските военни са превзели 11 укрепени военни позиции на Хамас, съобщи пресслужбата на армията. През нощна в петък срещу събота бяха атакувани складове с военноморска техника на Хамас в района на лагера Ал-Шати. Отделно войниците са „открили и унищожили подземен тунел близо до училище в ивицата Газа“ и са използвали дрон, за да взривят кола бомба, открита близо до „основна транзитна зона, използвана от войските“.