Днес започва астрономическото лято за 2023-та година.

На 21 юни точно в 17:57 ч. настъпва астрономическото лято. Това е денят на лятното слънцестоене и е най-дългият ден в годината - трае 15 часа, 19 минути и 35 секунди.

В деня на лятното слънцестоене Слънцето се намира в най-източната част на съзвездието Бик, близо до границата му със съзвездията Близнаци и Орион.

След 21 юни продължителността на дните започва да намалява с по няколко секунди.

Според прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология лятото ще бъде със средни сезонни температури и количества валеж близки до нормалните или по-големи.

Може да се очаква това лято да е по-хладно и с повече валежи от лятото на 2022 г.

Астрономическото лято през 2023 година свършва на 23 септември от 9:50 часа българско време. Лятото ще продължи 93 дена и половина.

В древността египтяните смятали лятното слънцестоене за начало на нова година, което приблизително съвпадало с изгрева на звездата Сириус и идването на наводненията на Нил.

Всъщност големите пирамиди са построени по такъв начин, че когато застанем при Сфинкса, слънцето се намира точно между двете пирамиди в деня на слънцестоенето.

В наши дни на този ден все още се провеждат много тържества, като огньовете на Сан Хуан в Испания, фестивалът Ансара в Северна Африка, церемонията за навършване на пълнолетие в Швеция или честването на Чичен Ица в Юкатан.

Денят на лятното слънцестоене във вярванията на нашите предци е имал особена сила. За да привлечете просперитет и късмет, е необходимо да спазвате някои правила.

21 юни е благоприятен ден за творчество, търсене на себе си и оценка на силните страни. Астролозите вярват, че в този ден можете да получите намек от висшите сили, които ще ви помогнат да видите пътя си в живота. Слънцето дава на хората сила и енергия, което е от полза реализиране на плановете за бъдещето. Особено внимание трябва да се обърне на интуицията си, тя няма да ви подведе на 21 юни.

Металът, който символизира Слънцето, е златото. Затова в деня на слънцестоенето е било обичайно да се носят златни бижута. Специална сила имат и някои камъни като гранат, кехлибар, рубин и цитрин. За да се заредят с енергията на слънцето, те трябва да се поставят на място, което първо ще бъде осветено от лъчите на утринното слънце.

Пълната маса на този ден символизира изобилие, а ако в дома ви има гости, те ще се внесат енергията на богатството и доброто.

Предците ни са вярвали, че Слънцето може не само да донесе топлина и изобилие в нашия свят, но и да ни накаже непокорството. За да предпазите себе си и къщата от зли духове, трябваше да сложите клонка коприва на прозореца от външната страна и завържете бял конец на вратата.

Слънцето винаги е символизирало живота и ако пренебрегнете тази забрана, можете да донесете неприятности на дома си. На този ден не се ходи на гробището. Поради същата причина не трябва да се носят тъмни дрехи, а само такива в светли и ярки цветове.

Нашите предци са вярвали още, че на 21 юни не е добре да се започват конфликти и човек да се ядосва.