82-годишна жена, която наскоро бе обявена за мъртва в старчески дом в Ню Йорк, по-късно беше открита жива от персонала на погребалния дом. Този следва друг подобен инцидент – в Айова, където 66-годишна жена с ранна деменция беше обявена за мъртва от медицинска сестра, само за да бъде открита по-късно задъхана, когато персоналът на погребалния дом отваря ципа на торбата с трупа й. За щастие, тези събития са много редки. Но страхът от тях е значителен, което може да обясни един стар морски обичай: при шиенето на платнената плащеница за загинал моряк, майсторът прави последния бод през носа на трупа. Предполага се, че това би било достатъчно силен стимул, за да събуди всеки моряк, който всъщност е още жив. Потвърждаването на смъртта в наши дни, за щастие, е далеч по категорично.

Липсата на сърдечни и дихателни шумове за определен период от време, наличието на фиксирани, разширени зеници и неспособността да се реагира на какъвто и да е стимул са достатъчен знак, че лицето е починало. Всички лекари са обучени как да проверяват за тези признаци, пише chr.bg. За съжаление обаче, има, макар и много редки, случаи, в които

смърт е потвърдена чрез този процес, но по-късно пациентът е показал признаци на живот.

Стивън Хюз, старши преподавател по медицина в университета Англиа Ръскин, казва, че през годините това му се е случвало редица път. Един ден в болница негов колега констатира смъртта на възрастна жена, но малко по-късно тя започва да диша отново и пулсът й се възстановява за кратко. При друг незабравим инцидент екипът на Спешна медицинска помощ е повикан с думите: „Сърдечен арест. Морга. Това не е шега!“ Жена бе приела свръхдоза барбитурати, предписани за епилепсията й. Била е прегледана от общопрактикуващ лекар, който е установил, че е починала. Но при пристигането в моргата се вижда, че единият й крак потрепва. Страхотен срам! И на всичкото отгоре, жената се възстановява изцяло. Неизпълнението на процедурата за потвърждаване на смъртта обяснява някои случаи на неправилното й обявяване. Беглият преглед, докато доктора е разсеян, може лесно да доведе до неуспех в чуването на сърдечните звуци и забелязването на макар и плитки и редки вдишвания. Затова си струва няколко секунди задълбочаване. Но дори с него, някои лекарства могат да направят задачата значително по-трудна.

Лекарства, токсини и студена вода

Упойващите медикаменти по някакъв начин предпазват мозъка от увреждане и затова се използват при анестезия при големи хирургични процедури, особено ако е необходимо да се спре кръвообращението за известно време. Предозирането с подобни вещества обаче намалява отзивчивостта и потиска дишането и кръвообращението, което води до вид, много приличащ на смърт, докато същевременно обаче предпазва мозъка от хипоксия (кислородно гладуване). По-късно, когато лекарството се изчиства от тялото, човекът вече може да се събуди.

Диазепам (или както е по-известен – с търговското си име Valium) и алпразолам (Xanax), например, се били причина хората погрешно да бъдат обявявани за мъртви. Някои токсини могат да имат подобен ефект. Така наречените хаитянски вещици бокор, които практикуват вуду магия, изглежда са давали прахове на хората, за да ги накарат да изглеждат мъртви. Съобщава се, че тези прахове са съдържали малки дози тетродотоксин от риба балон (или риба таралеж), за да парализират жертвата, която след това вероятно е била отвличана и поробвана.

Възниква въпроса, възможно ли е подобни неврологични процеси да обяснят популярния образ на зомбито?

Потапянето в студена вода също може да доведе до илюзията за смърт поради ефекта й върху забавянето на сърдечната честота. Оцеляването след значителни периоди от време във водата е добре документирано; в спешната медицина отдавна дори се учи, че удавен пациент не се обявява за умрял, докато не бъде затоплен. Отчетено е добро неврологично възстановяване след периоди на потапяне в студена вода до 70 минути. Припадъкът също може да подведе лекарите. По време на припадък, забавяне на сърцето и намаляване на кръвното налягане се активира блуждаещия нерв (най-дългият черепномозъчен нерв в тялото). Това може да обясни много тъжен случай, докладван от Хондурас, където се смята, че бременна тийнейджърка е починала от шок, след като чува стрелба в квартала си. Тя обаче след това е чута да крещи в гробницата си ден след погребението. Напълно възможно е да се е събудила след продължителен припадък. Географските различия в процедурата за медицинско потвърждение на смъртта могат да обяснят някои случаи извън Европа. Някак очаквано е да възникват грешки, когато е по-малко вероятно хората да могат да си позволят разходите за лекар. Каквато и да е причината, тези случаи се появяват в медиите, защото са сензационни и привличат страшно внимание. Но в крайна сметка и защото са много редки.