Как се чувствате след тежка тренировка? Кръвта кипи, кожата гори и имате прилив на енергия. Представете си, че това може да изпитвате всяка сутрин, без да тренирате. Ако ви звучи абсурдно, не бързайте със заключенията. Според проучване това чувство може да се постигне само с няколко минути леден душ на ден. Привърженици на студения душ твърдят, че тази терапия е като гориво за имунната система, дава енергия и увеличава продуктивността. Подобрението на всички тези показатели ни прави по-удовлетворени от живота и по-щастливи.

Заслужава ли си обаче да заменим топлия душ с 2 минути къпане с тракане на зъбите? Нека видим какво се случва с нашето тяло в продължение на месец през погледа и изживяването на един човек.

Ден 1-10: Най-трудните дни

Ставайки, отивате до душа и броите от пет до едно, след което пускате водата. Първата мисъл е ледено, ледено, ледено. Следващите 20 секунди идва осъзнаването и мисълта „Какво правя, да не съм луд". След 30 секунди под водата тялото започва да привиква и дори ви хрумва, че може да се пресегнете за сапун. Отново мислите като нормален човек. Студът продължава да прорязва тялото, иска ви се да избягате.

Първите десет дни леденият душ продължава 2 минути, а алармата за края му е като звънец след ужасяващ учебен час. Вземате кърпата и се поглеждате - очите са широко отворени, бузите и гърдите зачервени, сякаш сте тичали няколко мили, а мъгливото състояние, което продължава около половин час след събуждане, го няма. В следващите 30-45 минути се чувствате будни и пълни с енергия и започвате постепенно да се връщате към реалността.

Ето и изводите след първите 10 експериментални дни на леден сутрешен душ: баните помагат за подобряване на кръвообращението, изгарят мазнини, водят до намаляване на теглото, помагат да се преборим с депресията. Те дори могат да помогнат за намаляване на туморни образувания.

Ден: 11-20: Започва да става по-добре

След две седмици на леден душ след събуждане се случва нещо странно. Започва да ви харесва. И въпреки очакването за нещо неприятно чакате да видите крайния резултат. Ако преди душа очите ви са уморени, хлътнали, а погледът стъклен, след това те са широко отворени и блестящи, а притокът на енергия е като след две кафета. Това е периодът, в който започват да се проявяват и някои психологични промени. Чувствате се готови да поемете повече предизвикателства. А и няма как да е другояче, след като сутринта ви е започнала с ледено предизвикателство за тялото и духа.

Ден: 21-30: Абсурдът се превръща в рутина

В края на това 30-дневно предизвикателство вече няма да имате нужда от мотивация, за да влезете под душа. Просто го правите, мислейки си за ползите. Душът вече се е превърнал в рутина, няма ги неудобството и дискомфортът. Това е времето, в което може да експериментирате. Ако след обяда се чувствате унили и сънливи, заменете латето със студен душ. Ако имате ангажимент вечерта след тежък ден, преди излизане вземете леден душ.

Изводът - 30-дневното предизвикателство е идеално за всеки, за когото сутрешното събуждане и ставане е мъчение. Освен това ще спестите от разходите за кафе, тъй като ободряващият ефект ще направи ненужни дозите кофеин.