Сирийските демократични сили нямат никакво отношение към атентата в Истанбул. В това бе категоричен командирът на съставената най-вече от кюрди организация СДС, по повод взрива в турския мегаполис, станал на 13 ноември и отнел живота на шестима души. "Ние установихме, че извършителката на терористичния акт Ахлам Албашир, задържана от турските власти, принадлежи към поддръжниците на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в Алепо", посочи Абди, цитиран от кюрдската агенция Фърат.

По негова информация тримата братя на сирийката, която е била омъжена за боец на ИД, са се сражавали в редиците на терористите и са загинали.

"След проведено разследване бе установено, че нападението е извършено от членове на контролирани от Анкара сирийски опозиционни групи", твърди Абди.

"Това беше провокация, за да се създаде претекст, който да оправдае турската инвазия", категоричен бе той.

На 14 ноември турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че полицията е задържала жена, заподозряна, че е поставила чанта с взривно устройство на истанбулския булевард "Истиклял". Оказа се, че тя е сирийска гражданка, Ахлам Албашир, която призна, че е била обучавана от кюрдски бойци от организации, признати от Анкара за терористични.

В понеделник турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви, че по време на операцията "Лапа-Меч" въоръжените сили на републиката са неутрализирали повече от 180 кюрдски бойци в Сирия и Ирак.

Ударите бяха насочени срещу позиции на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) и лагери на Силите за защита на народа, които са гръбнакът на СДС, съобщава БТА.