За 18-а поредна година културен център „Магура“ – Българо американски център за културно наследство организират Олимпиада „Левски“ в Чикаго.

Поканени са за участие българските училища в града и всички деца, желаещи да се присъединят към честванията с презентации, спортни игри и изложби.

Олимпиадата ще се проведе на 18 февруари от 15:30 до 17:30 ч. в салона на Малко българско училище на адрес: 832 LEE ST. DES PLAINS, IL 60016.

Участие са заявили и българските училища „Джон Атанасов“, „Нов Живот“, „Свети Иван Рилски“, „Малката България“, „Нови Хоризонти“ и „Знание“.

Водещ на Олимпиадата за Левски е Златина Костова, бивш координатор на българската археологическа програма в музея „Фийлд“ в Чикаго.

Програмата включва стихотворения, песни и фолклорни танци с участието на детска танцова група „Хорце“, с ръководител Иринка Гочева, и изложба на учениците от българските училища.

За доброто настроение на участниците ще се грижи DJ Russi.
Спортните игри ще бъдат ръководени от спортния треньор по таекуондо, Станислав Станимиров, (клуб „Спартак“), а децата ще могат да се състезават на скок, да скачат на въже и топка.

Ще бъдат раздадени грамоти и медали за участие, както и книжки от Изпълнителната агенция за българите в чужбина с председател Райна Манджукова и Национален музей „Васил Левски“ – Карлово с директор Дора Чаушева.

„Нека заедно се поклоним пред подвига на нашия Апостол, Васил Левски, и си вземем от неговата вяра, че „всичко се състои според нас в нашите задружни сили, против тях не може противостоя и най-силната стихия“.

Събитието е с подкрепата на Генералното консулство, Чикаго, Изпълнителната агенция за българите в чужбина и Национален музей „Васил Левски“, Карлово.
Партньори са: Олимпийски клуб „Васил Левски“, Ансамбъл „Хоро“ – с р-л Ирина и Тодор Гочеви, Волейболна академия в Чикаго, BAPA – Bulgarian American Police Association и медийната подкрепа на BG VOICE.