Ксения Карелина, която има двойно руско и американско гражданство, арестувана по-рано тази година по време на посещение при семейството си в Русия, е изправена пред руски съд в дело за държавна измяна. Властите я обвиниха в събиране на средства за Украйна, предава Ройтерс.

Карелина, която е родена в Русия, но емигрирала в Съединените щати преди повече от десетилетие и работи в спа център в Лос Анджелис, е заплашена от присъда от 12 години до доживотен затвор, ако бъде призната за виновна.

Нейният процес ще се проведе при закрити врати, както е обичайно в такива случаи в Русия. Оправдателни присъди за държавна измяна в Русия са рядкост.

Повече от десет американци в момента са затворени в Русия, част от нарастващия списък на чуждестранни граждани, които са се оказали замесени в кризата на отношенията между Москва и Вашингтон по време на войната в Украйна.

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) задържа Карелина през януари, докато тя посещаваше родителите си и малката си сестра в Екатеринбург. Бившата свекърва на Карелина, Елеонора Среброски, разказа на Ройтерс през февруари, че Карелина е пътувала до дома си около Нова година, след като приятелят й я изненадал с билет за самолет. Тя уверила приятеля си, че Русия е "безопасна" и че няма причина да се страхува за нейното пътуване там.

Първоначално арестувана по маловажно обвинение за "дребно хулиганство", Карелина по-късно беше обвинена в държавна измяна. Среброски разказа, че Карелина е направила малко дарение на Razom for Ukraine, неправителствена организация в Ню Йорк, която изпраща невоенна помощ на страната, нападната от руските сили през 2022 г.

Карелина, която е на около тридесет години, пристигнала в САЩ през 2012 г. чрез програма за работа и обучение и беше кратко време омъжена за сина на Среброски. Бившият й съпруг я описва като весела жена, която не се интересувала много от политика.

Профилите на Карелина в социалните медии показват снимки на нея и приятелите й на плажа и по време на пътувания, без политически послания. Една снимка от ноември 2021 г. я показва в дълга рокля, усмихната и развяваща малко американско знаме с надпис "Гражданство".