Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова се срещна с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в Люксембург преди началото на заседанието на Еврогрупата в разширен формат, в което взе участие днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Кристалина Георгиева изрази подкрепата си за действията на българското правителство за осъществяването на стратегическата за държавата цел въвеждане на еврото и подчерта значимостта на членството на България в еврозоната като фактор за защита на паричната политика, подкрепа на българската икономика и увеличаване на чуждестранните инвестиции.

По време на срещата вицепремиерът Петкова представи напредъка в процеса по техническата и практическата подготовка за въвеждането на единната европейска валута в страната, като подчерта, че служебното правителство има готовност в близките дни да одобри проекта на закон за въвеждане на еврото и да го внесе за разглеждане от Народното събрание. 

Българският финансов министър подчерта, че навременното въвеждане на нормативната уредба, регламентираща процеса, е важно условие за гладкото му протичане.