Кремъл "стопира" референдумите за анексия на окупираните територии в Украйна. Това пише рускоезичното опозиционно издание "Медуза".

Според източници

на изданието руските власти са отложили за неопределено време замислените референдуми за "присъединяване към Русия" на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики, както и на окупираните части от украинските области Запорожка, Харковска и Херсонска. Във всяка от тях руските власти бяха формирали т. нар. военно-гражданска администрация.Единствена причина за отлагането е успешното контранастъпление на украинските войски по Харковското направление. Свързаните с Кремъл политтехнолози, работили в Харковска област и Запорожието, вече са отзовани в Русия. Събеседниците на изданието казват: "Набързо си заминаха всичките. Дошла е заповед да се връщат у дома". Но руските политтехнолози, подготвяли референдум в Херсонска област, засега остават там.

В началото на септември

секретарят на генералния съвет на руската партия на властта "Единна Русия" и първи зам.-председател на сената Андрей Турчак заяви, че ще е "правилно и символично" референдумите да се проведат на 4 ноември, в Деня на народното единство - държавен празник в Русия. Представители на окупационните "военно-граждански администрации" в териториите, контролирани от Москва, подкрепиха идеята.По данни на "Медуза" Кремъл е бил убеден, че ще може да анексира новите територии още през април. После заради неуспехи на фронта крайният срок е бил изместен за май, а след това и за 11 септември, деня на регионалните избори в Русия.Москва обаче не успя и през септември. В крайна сметка, според източниците на изданието, под натиска на Владимир Путин, "нетърпеливо" чакащ "да присъедини" новите територии, руската президентска администрация посочила 4 ноември като "окончателна" дата.