bTV e готова с поредните серии на ,,Столичани в повече”

Може ли проблемите на една банка да сринат цял дял от развлекателната индустрия? Може, ако една от големите телевизии в страната е тясно свързана с банката. След като години наред националните канали влагаха сериозни пари в шоу програми в битка кой кого ще изпревари на зрителския пазар, през следващия сезон ТВ7 очевидно излиза от играта. Така на фронта остават само bTV и Нова телевизия. Консултант на фирмата собственик на ТВ7 беше и може би все още е мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Сметките на телевизията са в поставената под особен надзор финансова институция. При отсъствието на трети платежоспособен играч войната между останалите двама очевидно ще се води с по-умерени бюджети и при по-внимателно харчене на наличните. От последното вече видимо страда жанрът, който последен се появи на екрана, но за сметка на това се развиваше най-бурно през последните пет-шест години - сериалите.

Тази есен по телевизора ще гледаме три или най-много четири оригинални BG продукции. bTV вече е готова с осмия сезон на „Столичани в повече", а БНТ е програмирала шестте серии на историческия сериал „На границата" по мотиви на Йордан Йовков. Има вероятност до края на годината bTV също да завърти и третият и четвъртият сезон на „Ревюлюция Z", която в момента се излъчва по bTV cinema. Почти сигурно БНТ ще финансира и пети сезон на най-успешната кинопродукция през последните години - криминалето „Под прикритие". Преди няколко месеца шефката на телевизията Вяра Анкова съобщи, че от продажбата на първите сезони в чужбина медията е получила между 700,000 и 800,000 лева. Преди дни продуцентът Димитър Митовски каза, че преговаря с US дистрибутори на сериала, които обмислят да се включат като копродуценти. Ако това се случи, в следващите 12 серии на „Под прикритие" може да се включат и американски артисти. Митовски поясни още, че след като част от миналия сезон бе сниман в Истанбул, е планирано новата сюжетна линия да се разиграе в Македония.
Така сметката за тази есен показва - два сериала по БНТ и един или два по bTV.

По същото време през миналата година четири бяха лентите само в ефира на ТВ7 - „Дървото на живота", „Секс, лъжи и телевизия" на Любен Дилов-син, „Шменти-капели" на Владислав Карамфилов-Влади Въргала, а по-късно и „Знакът на българина". По bTV пък през есента на 2013-а видяхме още три - шестия сезон на „Столичани в повече", четвъртия на „Домашен арест" и втория на „Фамилията". БНТ първо пробва нещо ново с „Четвърта власт", след което се върна към „Под прикритие 4". Или общо през миналата есен оригиналните продукции бяха девет. Тази внушителна бройка вероятно никога повече няма да бъде достигната отново.

Ясно е, че ТВ7 спира с филмопроизводството поне докато се изясни ситуацията около КТБ. През пролетта, когато банката още нямаше проблеми, доскорошният изпълнителен директор на телевизията Десислава Тошева заяви, че между септември и Нова година телевизията възнамерява да излъчи два оригинални сериала -продължението на „Дървото на живота" и чисто новият „Връзки". Във „Връзки" трябваше да участват Михаил Билалов, чийто герой Джаро бе застрелян в четвъртия сезон на „Под прикритие", познатата пак оттам Лилия Маравиля и преместилата се след финала на „Фамилията" по bTV Яна Маринова. Преди дни режисьорът на „Връзки" Виктор Божинов (той снима и някои от епизодите на „Под прикритие") призна, че екипът е готов с първите три части и че сега на ход са продуцентите, които трябва да намерят медията, която да подкрепи проекта.

Това може да е bTV, която обаче вече също пипа доста по-внимателно със сериалите. Дори изглежда, че телевизията пак дава приоритет на риалититата и на турските саги за сметка на българските. Програмистите й вече обявиха старта на новите сезони на ,,Сървайвър" - пети, и на „Гласът на България" - трети. В навечерието на следващия сезон най-гледаната частна медия не изглежда склонна към рискове и към експерименти, а очевидно предпочита да заложи на сигурното. През миналия септември bTV обяви край на турските сериали в праймтайма и обяви сезон само с български продукции в най-гледаното време. След това тя предложи пет абсолютно нови формата - готварското шоу „Щипка сол" със Силвена Роу, скритата камера „Нищо лично" със Силвестър Силвестров, социалния експеримент ,,Вокс попули" с Ани Салич, който така и не видя екран в крайна сметка, и екстремното риалити „Африка: звездите сигурно са полудели". Последният дебют бе играта „Това е цената". От всички заглавия пийпълметрията определи като успех само експедицията в Африка. Тази година тя ще бъде заместена от класическия ,,Сървайвър". Всички останали формати не получават шанс за следваща изява. За сметка на това bTV възложи на екипа на Слави Трифонов да направи пореден сезон на „Гласът на България", което предишните два пъти пийпълметрията определи като програма №1 в списъка с най-гледаните телевизионни рубрики.

Нова тв вече отдавна не се интересува от правенето на сериали. Въпреки че тя бе първата телевизия, която нагази в снимачния процес с вече позабравените „Хотел България" и „Морска сол".  НТВ и първа се отказа от тях след опитите със „Забранена любов", „Женени с деца в България", „Отплата" и „Етажна собственост". Вместо тях започна да редува две двойки, от чийто рейтинг очевидно е доволна - ,,ВИП брадър" и „Х фактор" през есента и „Като две капки вода" и „Денсинг старс" през пролетта. Първата комбинация ще се появи в кадър след няколко седмици и така почти като под индиго ще повтори програмната схема от миналия сезон.

Шестото издание на ,,ВИП брадър" тази година ще се казва „Образцов дом" и ще мине като закачка със спомените за тоталитарните времена. Така продуцентите възнамеряват да отбележат 70-годишнината от 9 септември 1944 г. 

Единствената телевизия, която и в бъдеще със сигурност ще продължи да прави кино по начина, по който го прави и в момента, е БНТ. По закон 10 на сто от нейната държавна субсидия (между шест и седем милиона лева) всяка година трябва да се отделят за филмопроизводство. Решение на шефовете на „Сан Стефано" 29 е дали парите да се харчат за тв сериали, или за игрално кино.

По всичко личи, че снимането на сериали се оказа голям залък за България и че при намалялата конкуренция между телевизиите все по-малко от тях имат намерение да го преглъщат. На всички е известно, че една серия от оригинална BG лента струва 10-20-30 пъти повече от това, което програмните шефове трябва да платят за епизод на една турска драма. Затова да се готвим за турски сериали до дупка.

Светослав Спасов