Политик от опозицията, който беше противник на дългогодишния лидер на Беларус Александър Лукашенко на президентските избори през 2020 г, е бил задържан, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение от неговия екип. Четиридесет и една годишният активист и водач на противопоставящо се на Лукашенко социално движение, Андрей Димитриев, е бил задържан на 11 януари в столицата Минск, става ясно от съобщение, публикувано на страницата му във "Фейсбук". В съобщението, цитирано от БТА, се добавя, че все още не е ясна причината за неговото задържане.

Засега няма коментар от страна на властите в Беларус. [caption id="attachment_822147" align="aligncenter" width="1000"]Андрей Димитриев Андрей Димитриев[/caption] Лукашенко, който е на власт от 1994 г., обяви победа на изборите през 2020 г., белязани от твърдения за избирателни измами и сурови репресии на опозицията. Това предизвика продължили седмици масови протести, по време на които стотици хиляди беларуси излязоха по улиците и призоваха Лукашенко да се оттегли. Съгласно публикуваните официални резултати от изборите Димитриев е спечелил 1,2% от подадените гласове.

Тогава това му отреди четвъртото място.

Лукашенко, който е близък съюзник на руския президент Владимир Путин, потуши протестите с насилие и оттогава засили кампанията на репресии, за да заглуши вътрешната политическа опозиция. По оценки на правозащитни групи в следствие на репресиите в Беларус има около 1500 политически затворници.