Злато на стойност милиарди долари се изнася контрабандно от Африка всяка година, като голяма част от него отива в Дубай, преди да бъде законно реекспортирано в други страни, заяви швейцарска неправителствена организация.

Неправителствената организация за развитие Swissaid публикува доклад, в който се казва, че 321-474 тона африканско злато, добито чрез занаятчийски и дребномащабен добив, не се декларира всяка година, като стойността му е между 24 и 35 млрд. долара, предаде АФП.

Африка е основният континент за производство на злато в света, като през 2022 г. водещи в производството са Гана, Южна Африка, Мали и Буркина Фасо. Според неправителствената организация контрабандата на африканско злато се увеличава, като "между 2012 и 2022 г. се е увеличила повече от два пъти".

Неправителствената организация заяви, че благородният метал е "източник на доходи за милиони занаятчийски миньори, основен източник на приходи за много правителства, средство за финансиране на въоръжени групировки и причина за сериозни нарушения на правата на човека и влошаване на състоянието на околната среда".

В доклада Дубай е посочен като международен център за търговия с африканско злато, което след това се транспортира до страни като Швейцария. Неправителствената организация изчислява, че през 2022 г. "66,5 % (405 тона) от златото, внесено в ОАЕ от Африка, е било контрабандно изнесено от африканските държави".

То пристига в Дубай със самолет, "в ръчен багаж или в багажното отделение, с редовни полети или в частни самолети". В емирството се намират рафинерии за злато и хиляди търговци на благородни метали и скъпоценни камъни. Оттам африканското злато се изпраща главно в Швейцария, която е неговият "втори по големина вносител", а също и в Индия.

Съгласно швейцарското законодателство последното място, където се обработва златото, е мястото на неговия произход, така че златото, пристигащо в Швейцария, не може да бъде проследено обратно до Африка, обяснява неправителствената организация.

Докладът обхваща периода от 2012 г. до 2022 г. и се основава на данни, събрани от 54 африкански държави, като данните за производството на злато са съпоставени с официалните данни за износа и вноса.