Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания, след като другият кандидат - Пени Мордаунт, се оттегли от надпреварата. Тя не успя да получи достатъчно гласове и обяви, че подкрепя конкурента си. Със спечелването на лидерството на Торите, Сунак става автоматично и министър-председател. Още днес сутринта на първите си страници повечето британски издания писаха, че Риши Сунак е най-вероятният наследник на оттеглила се преди дни Лиз Тръс.  Бившият премиер Борис Джонсън, чието име също беше спрягано, се отказа от надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия. Дългият път към премиерския пост на Сунак

Риши Сунак беше избран за депутат в парламента от Йоркшър, Северна Англия, през 2015 г. Пет години по-късно, малко преди началото на пандемията, той зае желания пост на министър на финансите само на 39-годишна възраст. Поддръжник на Брекзит от самото начало, Сунак придоби популярност, като раздаде милиарди лири държавна помощ по време на пандемията. Но богатството му, натрупано, докато работи във финансовата сфера и чрез брака му с Акшата Мурти, дъщеря на индийски мултимилиардер, понякога дразни, особено когато британците затягат коланите. Критикуван в това отношение, фенът на сагата "Междузвездни войни" охотно разказва семейната си история, история на успех, която се харесва на консерваторите. Роден на 12 май 1980 г. в Саутхемптън, на южното крайбрежие на Англия, Риши Сунак е най-голямото от три деца и син на общопрактикуващ лекар, работещ в общественото здравеопазване, и фармацевтка. Родени в Индия или от индийски произход, баба му и дядо му емигрират в Британска Източна Африка през 60-те години на миналия век. "Семейството ми емигрира тук преди 60 години. (Майка ми) управляваше аптека в Саутхемптън. Там израснах, в аптеката, доставяйки лекарства. Работех като сервитьор в индийския ресторант в края на улицата", каза той по време на последната кампания за избор на лидер на консерваторите и добави: "Стигнах до тук благодарение на упорития труд, саможертвата и любовта на моите родители." Риши Сунак обаче бързо се издига до елита, като учи в училище "Уинчестър", много шикозен пансион за момчета. След това следва политика, философия и икономика в престижните университети в Оксфорд, Англия, и Станфорд, САЩ. Преди да влезе в политиката, той работи в областта на финансите, по-специално в "Голдман Сакс", и основава собствена инвестиционна компания. Има две дъщери. Когато през 2015 г. беше избран за депутат, Сунак положи клетва върху "Бхагавад Гита", санскритски текст, една от основните книги на хиндуизма.

Сунак пръв си осигури още в петък подкрепата на най-малко 100 депутати консерватори - задължително условие за допускане до вътрешните избори в управляващата партия. Букмейкърите го определят като фаворит за поста. Крайният срок за набиране на подкрепата на поне 100 депутати от потенциалните кандидати изтича днес в 14 ч. (16 ч. българско време).