Живка Костова, ръководител на българското училище ,,Св. св. Кирил и Методий"

Българчетата в Лос Анджелис изпратиха старата учебна година и отбелязаха Деня на българската просвета и култура миналата събота с празничен концерт. На 4 юни в българското училище „Св. св. Кирил и Методий" се събраха много гости - първолаци, по-големи възпитаници, родители, техни приятели, за да отбележат края на учебната година и 5-ата година на школото. Генералният консул на Република България Веселин Вълчев и съпругата му Диана бяха сред десетките присъстващи на празника. Залата беше изпълнена с трепет, празнично настроение, мили спомени и много българско звучене във всичко.

Под звуците на химна на светите братя Кирил и Методий всички ученици влязоха тържествено в залата начело с първокласниците, носейки окичения с венец портрет на светите братя. Всички родители и гости станаха на крака и запяха заедно с учениците. И, разбира се, първи на сцената бяха първокласниците, които рецитираха стихове и пяха песни за буквите.

След това най-малките сладуранковци се преобразиха в приказните герои от ,,Под гъбката'', за да демонстрират, че, макар и малки, вече знаят, че за приятелството всичко е възможно. Накрая подеха хорце, в което се включиха всички. Участници и гости пяха заедно ,,Изгубила Веселинка коланче" и ,,Рачо капитан".

По-големите представиха стихове за родната реч и родната стряха, за Кирил и Методий и тяхното дело. Специален поздрав за всички деца в залата - малки и пораснали - беше песента ,,Детство мое". И те завършиха с игрива ръченица в изпълнение на танцовата група ,,Усмивки" към училището.

Генералният консул Веселин Вълчев поздрави учениците, техните родители и всички присъстващи и раздаде удостоверенията на щастливите деца. Те получиха и подаръци - книжки и грамоти от техните учители за положеното усърдие и старание през учебната година.

Концерта продължиха младите таланти на училището, които пяха песни, свириха на пиано и цигулка, имаше фокуси, балет и гимнастика. Специална демонстрация представи класът по таекуондо към училището, който се води от световния шампион Антон Касабов.

Изненади имаше и за родителите - грамоти за най-всеотдайните, организирани, артистични и музикални сред тях. Празникът приключи с почерпка и вкусна торта.