Китайските телевизии много ще внимават вече какво излъчват, за да не им отнемат лиценза

Пипалата на моралната цензура на Китай стават все по-дълги и засягат все повече сфери от живота. Последно под удара попадна киното. Тези дни в родината на Конфуций се обсъжда нов проектозакон, който ще управлява филмовия сектор, и както се вижда, ще контролира дори лайфстайла, показван на екрана. Под теслата минават всички ленти. От 29 август медийният регулатор е предупредил местните канали да не изразяват вече явно възхищение към западния начин на живот. Никакви деколтета по телевизията - разбираемо донякъде, но възбраната на показването на секса за една нощ може да накара западната аудитория да повдигне вежди. И не само това - визуалните изкуства трябва да показват само позитивни послания, а не бърза слава и хедонизъм. За лоши се смятат парадирането с пари, егоизмът и интригите.

На фона на летния спад в боксофисите комунистическите лидери осъзнават какво е решението на проблема в развлекателната индустрия - разглезени актьори, които гледат да участват повече в реклами, отколкото да са верни на партийната книжка. Едва ли само звездите са виновни за затягането на цензурата. Причините са по-комплексни.

Продукциите трябва да бъдат по-обърнати към хората, които се ръководят от социалистически ценности. Китайският вицепремиер Лиу Яндонг препоръчва да има повече филми с „достойнства, морал и топлина". Според властите е опасно по телевизията и киното да се пускат продукции, които осмиват класически китайски литературни произведения и подтикват към упадъчно поведение. Още от юли праймтаймът на каналите е запазен само за местни продукции, които подчертават „социалистическите ценности, както и патриотизъм и китайски народни традиции".

Телевизиите няма да имат право да издигат до ранга на идоли милионери и звезди, нито пък да използват личния живот, връзките и семейните проблеми на хората за сензации. Ако правилата бъдат нарушени, лицензите на предаванията ще бъдат отнемани.

Китай е вторият по големина пазар за кинопродукции. Въпреки ширещата се цензура и строгите ограничения на правителството за внос на чуждестранни филми тамошният пазар е блян за Холивуд. Още през следващата година зрителите в Китай могат да изместят тези в Северна Америка като най-голямата в света аудитория. Западните режисьори си партнират с китайски компании, за да се доберат до този процъфтяващ пазар.

Законът засяга и киноиндустрията по отношение на постпродукцията. Много американски компании използват Китай за довършване на филмите и така спестяват доста. Но сега китайските им партньори няма да могат да работят филми, които „вредят на националните достойнство и интереси на Китай и да предизвикат социална нестабилност".

Още съпругата на Мао Дзедун е била актриса и режисьор на „революционни" балети и опери. Сегашната първа дама Пън Лиюан в продължение на много години е по-известна от мъжа си Цзинпин заради участието й в трупата за забавление към Армията за освобождение на народа. През 2014 г. президентът порица артисти, „отдадени на порнографията и кича, които са безвкусни и са превърнали работата си в дойни крави или в екстази за симулация на чувства".