Веселина

4 юни, събота. Габрово, ул. „Свищовска". Пред един от блоковете е открита 19-годишната Веселина Тодорова в безпомощно състояние. Тя е само по бельо. Пристигналата линейка я отвежда в болницата, където момичето умира.
Полицията смята, че е паднала от балкона си на 7-ия етаж. Разследващите разпитват приятели и познати на момичето, за да стигнат до причината за нелепата й смърт. Според близки на Веселина тя е била убита от свои недоброжелатели. В тялото на момичето са открити следи от наркотични вещества. Още не е ясно в какви количества. Роднините обаче казват друго - Веси не била наркоманка. Във фаталния ден е оправила леглото си и е била готова да тръгне на работа. Вместо това откриват апартамента й разхвърлян, саксията на балкона съборена, до нея лежал сатър. Приятел на момичето, който се притеснил, че не си вдига телефона, отишъл до жилището и заварил вратата отворена. Когато стигнал до терасата, погледнал надолу и я съзрял да лежи в тревата зад блока.
Малко преди да умре Веси пратила есемес до шефа си и свои приятели с текст: „Запомни имената Велизар и Лора." Оказва се, че това са младежи от града, които учат право в София. В каква връзка е споменала имената им и дали се е страхувала за живота си, все още не става ясно. В друго съобщение Веселина моли да се обадят на родителите й.
Велизар Василев е студент в Нов български университет. Приятелката му Лора му е колежка по специалност в същия ВУЗ. Двамата са заедно от декември 2013 г. и не крият любовта си, ако се съди по снимките в социалната мрежа фейсбук. Велизар е родом от Габрово.
Самият Велизар обяснява, че преди да почине, Веселина се напила, дрогирала се и разказвала, че била изнасилена. Това станало предната вечер преди смъртта й. Приятели на Веселина са в шок от думите му и твърдят, че Веси никога не е вземала наркотици.
Според разследващи двамата са имали връзка, но роднините отричат. Това, че го е посочила в съобщението си, е ясен знак, че той я е бутнал, смятат близките. Категорични са, че между Василев и Веселина е имало скандал. Така си обясняват разхвърляния апартамент.
Веселина е имала приятел на име Мартин, който също е убеден, че някой стои зад смъртта на момичето. В социалната мрежа Мартин е публикувал снимка, на която е заедно с Веси, а върху нея е изписал: „Ще го намеря..."
„Някой е влизал в жилището ни в наше отсъствие и без наше знание. Подозираме, че това е човек, който е искал да унищожи улики или отпечатъци, свързани с убийството на дъщеря ни Веселина." Това разкриват родителите на починалото момиче - Магдалена и Георги Тодорови. Според тях след мистериозната смърт на дъщеря им в продължение на цяла седмица не са се прибирали в апартамента си на „Свищовска". Когато все пак се прибрали и опитали да отключат входната врата, не успели.
Според бащата Георги по секретната брава най-вероятно е „работено", за да се проникне с взлом. Вътре в жилището на пръв поглед не липсвало нищо, което означава, че това не е работа на крадец. Според родителите обаче целта била да се унищожат улики и отпечатъци.
Няколко дни преди това майката Магдалена сподели, че бивш полицай е разпитвал приятелките й къде живеят тя и съпруга й, какво работят и кога се прибират вкъщи.
Семейство Тодорови недоумява как след всички улики, навеждащи на мисълта, че дъщеря им е била убита, тях самите все още не са ги викали повторно на разпит. Родителите се опитали да разберат от съдебния лекар, извършил аутопсията, каква е причината за смъртта на дъщеря им и защо тялото й е било в неестествена поза, но патологът не могъл да им даде разумно и логично обяснение.
Близки на Веселина продължават да задават въпроси и да търсят отговорите им. Приятелят й Мартин задава въпроси и написа цяло разследване по темата в профила си във фейсбук: „Защо чантата и компютърът й не са в полицията за анализ? Защо жилището не е било запечатано? Защо не са задържани хората, споменати в последните SMS-и, изпратени от Веселина? Добре! Мисля, че трябва да изключим и версията, че тя е взела сама наркотиците! Веселина е била с клин и блуза, когато е излязла от бара, тоест, тя е нямала джобове, трябва въпросните вещества да са били в чантата й! Въпрос! Защо чантата й не е в полицията, както и компютъра, клона от саксията също? Защо апартаментът не е запечатан и не са взети отпечатъци от цялото жилище? Защо? Не е ли това нехайство от страна на разследващите в Габрово? Веселина не би споделила с непознати информация за личния си живот! Друг е въпросът, че тази информация не е достоверна! Следващ въпрос! Защо, след като името на даден човек се споменава в SMS, който е веществено доказателство, този човек не е задържан, не са му взети кръвни проби и проба за наркотици? В живота си съм обичал само две жени и тя беше едната! Аз не съм мърша, не се страхувам от заплахи и ще стигна до истината!"
Междувременно стана ясно, че униформени от отдел „Убийства" в Националната полиция ще отидат в Габрово, за да помогнат при разследването на мистериозната смърт на Веселина.
Според семейството й по тялото й са открити синини. Най-важните им аргументи обаче са, че в апартамента имало ясни следи от борба. Сатърът от кухненския шкаф бил изваден и захвърлен на терасата, щипките от простора били пръснати на земята, а саксията с роза, която стояла в единия ъгъл, също била съборена и цветето счупено.
Тялото на Веси, по бельо, лежало на тревата по гръб с лице към блока. На масата в стаята били пръснати личната й карта, портфейлът, в които полицаите открили 220 лв. и бижутата й.
Погребението на Веселина бе миналата събота в Габрово. Нейни близки, приятели, бивши съученици и много непознати дойдоха да се сбогуват с 20-годишното момиче. Тук бяха и рокерите от местния мотоклуб, които също не криеха сълзите си. Поклонението продължи повече от час и половина, а накрая, точно когато изнасяха ковчега, над града плисна проливен дъжд. „Горкото момиче, животът му се свиди, това е Божия поличба", кръстеха се по-възрастните жени. След погребението приятели на загиналата организираха шествие от гробищния парк до сградите на съда и полицията. „Искаме разследващите да си свършат работата и да разкрият убиеца. А не да ни пробутват нескопосани версии, че Веси сама е скочила през балкона", възмущаваха се младите хора.