Абу Бакр ал Багдади, вождът на ,,Ислямска държава"

„Знаете ли, че Абу Бакр ал Багдади, лидерът на ,,Ислямска държава", всъщност е възпитаник на ЦРУ и на Мосад? Нима не ви е известно, че истинското му име не е Ибрахим Ауад Ибрахим Али ал Бадри ал Самарай, а Саймън Елиът? И ако досега не сте го разбрали: този Саймън всъщност е еврейски актьор, нает от израелците, за да изпълни ролята на най-издирвания терорист в световен мащаб" - с много сарказъм пише в „Ню стейтсман" известният журналист от „Ал джазира" и „Хъфингтън пост" Мехди Хасан. В същата връзка международните медии обърнаха внимание на едно сатирично видео, посветено на терористите от „Ислямска държава", което наскоро мина по иракски телевизионен канал. В една от сцените Сатаната прави дете на еврейска жена, а „кръстник" на това събитие е някакъв каубой. В края на видеото от едно яйце се излюпва брадат джихадист. Авторите на сатирата всъщност се подиграват на онези, които твърдят, че ,,Ислямска държава" е създадена от САЩ и израелското разузнаване Мосад. Само дето не всички зрители разбраха, че става дума за сатира...

Теорията, че външни сили са създали „Ислямска държава", е в обращение не от вчера. Наскоро я защити дори заместник външният министър на Иран. Според него самият факт, че ,,Ислямска държава" не напада Израел, доказвал сътрудничеството на джихадистите с Тел Авив. Смешно е, че въпросната теория събира публика не само сред мюсюлманите, но и в дискусионните форуми в Европа и в САЩ. Често в нея са кълнат читатели, които се представят я за антиглобалисти, я за критици на „политическата олигархия в Западния свят", на САЩ и на ЕС, които били „лицемерни и експлоататорски картели". Така, без да се усетят, те попадат в един отбор с иранското ръководство и с антизападните последователи на исляма. Картината става съвсем абсурдна, като добавим и факта, че сред привържениците на тази конспиративна теория се числят и доста почитатели на Путин и неговата кампания срещу Западния свят.

Предполага се, че тази изключително нелепа теория тръгва от доста съмнителна арабска интернет страница на име „Шабабек". Там излезе статия, в която се твърди, че тайните служби на Израел, САЩ и Великобритания са измислили ,,Ислямска държава" с една-единствена цел: чрез тази терористична организация да се създаде хаос в друг регион от Близкия изток и така да се опази Израел. Специално с тази цел Мосад обучил предводителя на ,,Ислямска държава" Ал Багдади, твърди „Шабабек", позовавайки се на „Да интерсепт", където тези факти били изнесени след журналистическо разследване.

„Да интерсепт" наистина е сайт за журналистически разследвания, чийто главен редактор Глен Грийнуолд има достъп до част от материалите на Едуард Сноудън. Но публикация като „цитираната" от арабския сайт „Да интерсепт" никога не е пускал.

При теориите на заговора винаги се получава така: никой не се интересува дали всъщност има достоверен източник на информацията. Дори да няма, нали пак може да е вярно? - с този „железен" аргумент просто не е възможно да се спори. Затова нека да видим дали в подозрението, че ЦРУ и Мосад са създали ,,Ислямска държава", изобщо има някаква логика. В немския „Ди цайт" Ясин Мушарбаш припомня: „Терористичната организация ,,Ислямска държава" възникна от иракското подразделение на ,,Ал кайда", което пък се роди в съпротивителната борба срещу интервенцията на САЩ в Ирак през 2003 година. Тази съпротива нанесе сериозни щети на САЩ, тоест тя беше всичко друго, но не и американски инструмент." Според Мушарбаш днешното превъплъщение на ,,Ал кайда" в лицето на ,,Ислямска държава" също представлява сериозна заплаха за САЩ. А в перспектива е застрашена и Израел, особено като имаме предвид, че ,,Ислямска държава" сякаш непрекъснато укрепва и подобрява въоръжението си. Защо тогава конспиративната теория за ролята на ЦРУ и Мосад събира толкова много привърженици? Авторът на „Ди цайт" обяснява: „Първо, защото мнозина веднага се сещат за подкрепата, която през 70-те години САЩ оказаха на афганистанските муджахидини в борбата им срещу съветската окупация. Оттук по логиката на конспиративните теоретици следва, че пак САЩ са създали ,,Ал кайда", съответно и ,,Ислямска държава". Второ - в историята на Близкия изток са известни поне няколко случая на заговори, осъществени от западните тайни служби. Тъй че по същата логика защо това да не е вярно и сега? Трето - твърди се, че предводителят на ,,Ислямска държава" е прекарал известно време в американски затвор, тоест идеална възможност да бъде вербуван! И четвърто - тази нелепа конспиративна теория дава задоволително обяснение на въпроса защо ,,Ислямска държава" е толкова успешна. Ами да, това е възможно само с американска подкрепа!"

Ако човек помисли с главата си, вярно е точно обратното. Очевидно хилядите млади хора, които се стичат от цял свят, за да се бият за ,,Ислямска държава", не са изпратени от западните тайни служби или от Мосад. Нека да си припомним още, че „Ислямска държава" успя да превземе иракския град Мосул (и големите петролни находища) не с помощта на ЦРУ и Мосад, а след многомесечна сериозна подготовка, която включваше споразумения със сунитските кланове и рекрутиране на много кадри от армията на Саддам. Всичко това е добре проучено и доказано. Но хората, които вярват на конспиративните теории, тъй или иначе не обръщат внимание на фактите. Просто защото са убедени, че всичко това е манипулация, извършена от „медийно-политическия картел на Запада" с цел да ги държи в подчинение. И в резултат наистина се оказват подчинени. Но не на „картела", а на някакви средновековни бълнувания.

Александър Андреев, ,,Дойче веле"