След като през 2008 година филмът ,,Twilight" сложи началото на една от най-печелившите съвременни поредици, холивудските студия започнаха масово да разработват продукции, които са базирани на младежки романи. Повечето подобни филми не успяха да привлекат очакваната публика. Но през 2012 г. приключенският ,,The Hunger Games" вкара в кината значителен брой зрители. Лентата, базирана на едноименния роман на Сюзън Колинс, се превърна в международен хит с приходи от близо $700 милиона и надмина всички части на ,,Хари Потър" и споменатия ,,Twilight".

Затова втората част от трилогията, ,,The Hunger Games: Catching Fire", се очакваше с голям интерес особено от тийнейджърите. Тя със сигурност ще се нареди сред хитовете на 2013 г. в световен мащаб и според бокс офис анализаторите филмът без проблеми ще подобри постигнатото от своя предшественик. Сюжетът на ,,Catching Fire" отново се фокусира върху Катнис Евърдийн. Той започва от момента, в който младата дама се завръща у дома като победителка на 74-тите годишни Игри на глада заедно с Пийта Меларк (Джош Хътчерсън). Всеки победител е длъжен за известно време да напусне семейството и приятелите си и да се отправи на обиколка из Окръзите - да бъде ,,показван" на жителите като пример за подражание. По пътя Катнис осъзнава, че у хората се надига желание за бунт, но Капитолът все още контролира всичко със завиден успех. В същото време президентът Сноу (Доналд Съдърланд) подготвя юбилейните 75-и Игри на глада - едно състезание, което ще промени завинаги реалността в Панем.

Дженифър Лорънс, носителката на тазгодишния женски ,,Оскар" за изпълнението си в ,,Silver Linings Playbook", се превъплъщава в ролята на безстрашната Катнис Евърдийн. Неотдавна тя сподели в интервю, че най-големият й страх е да не привикне със славата и да се превърне ,,в една от тези надути хора, които понякога виждам по телевизията", както самата определя холивудските звезди. ,,Предпочитам да изглеждам малко по-пълна на екран, но като нормален човек в живота. В личен план се смятам за доста мързелива. Мога да прекарам по 15 часа на дивана вкъщи, гледайки телевизия. Затова обичам да работя. Много", допълва огнената Джен.

Новият гейммейкър на 75-те юбилейни Игри на глада е Плутарх Хевънсбий, в чиято роля ще видим Филип Сеймур Хофман, познат от филмите ,,Кешбол" и ,,Капоти". Младата актриса Джена Малоун (,,Sucker Punch") е Джоана Мейсън, момичето победител в Игрите на глада от Окръг 7. На двадесет и няколко години героинята на Джена е една от най-младите участнички в юбилейни игри, но заради своите психологически умения е и една от най-опасните състезателки.

Привлекателният Сам Клафлин (,,Snow White and the Huntsman") се превъплъщава като Финик - интелигентния и харизматичен представител на Окръг 4, който едва 14-годишен печели Игрите на глада. Третият нов персонаж е Бийти, победителят от Окръг 3, получил прякора Волтс. Ролята му е поверена на Джефри Райт ("Казино „Роял").

 Във филма ще видим отново Лиъм Хемсуърт (Гейл Хауторн), Елизабет Банкс (Ефи Тринкет), Уди Харелсън (Хеймич Абърнати), Лени Кравиц (Цина), Стенли Тучи (Цезар Фликерман). Другите нови лица са Стефани Ли Шлунд (Кашмир), Алън Ричсън (Глос), Мария Хауел (Сийдър), Роджър Митчъл (Чаф), Бруно Гън (Брут), Мита Голдинг (Енобария), Лин Коен (Магс).

Създателят на оригиналния филм Гари Рос се оттегля от режисьорската позиция и мястото му е заето от Франсис Лоурънс, който има опит с мащабните продукции благодарение на работата си по ,,Константин" и ,,I Am Legend". Ето какво казва той за творбата си: ,,Исках да направя филм, който да запази най-важните елементи от първата част. Но в същото време исках филмът да бъде и малко по-различен в стилистично отношение. Още от времето, когато работех по видеоклипове, обичам да създавам динамика с различни движения на камерата и това е едно от новите неща във "Възпламеняване". Динамиката е много важна за мен и всеки ден, преди да стигна до снимачната площадка, аз знаех точно как искам да заснема сцената и как да движа камерата. Камерата е прозорецът на зрителя към този свят и целта ми беше всеки кадър и движение да бъде точно хореографиран и да илюстрира по най-добрия начин случващото се на снимачната площадка. Бих могъл да кажа, че ,,Възпламеняване" е по-мащабен и красив филм от първата част. За мен е важно да отдам дължимото на актьорите, които винаги бяха на разположение и си свършиха работата по възможно най-добрия начин."

Сценаристи  на лентата са Саймън Бюфой (,,Slumdog Millionaire ") и Майкъл Арнд (,,Toy Story 3").

Премиерата на ,,The Hunger Games: Catching Fire" бе на 18 ноември в Лос Анджелис, на 20 ноември в Ню Йорк, и на 22 ноември в Канада и останалата част на САЩ.