Интересно е да разберем какви са всъщност купувачите и продавачите в днешно време и какъв тип имоти се купуват и продават, както и с какво финансиране са успели да направят тази покупка. За повечето купувачи на жилища покупката на недвижим имот е една от най-големите сделки, които ще направят в живота си. Обикновено го правят не само поради желанието да притежават нещо, което ще увеличи богатството им, но и поради промени в работата, семейното положение и нуждата от по-малка или по-голяма жилищна площ. Кой купуваше и кой продаваше имот през 2022 г.? Годишното проучване, проведено от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ сред скорошни купувачи на жилища предлага интересна информация за това какви са статистически хората, който са купували и продавали през последната година.

Характеристики на купувачите на жилища

◦ Купувачите, който са закупили имот за първи път (First-time buyers „FHB“) са съставлявали 26%, което е спад от миналогодишните 34%. Това е най-ниският дял от началото на събирането на данните от асоциацията. ◦ Типичният FHB купувач е бил на 36 години през 2022 година, нараствайки от 33 миналата година, докато възрастта на купувач, който e закупил не за първи път се е покачила до 59 години. И двете стойности бележат върхове за всички времена. ◦ 61% от всички скорошни купувачи са семейни двойки, 17% са несемейни жени, 9% са необвързани мъже и 10% са несемейни двойки. Това е най-високият регистриран дял на несемейните двойки до момента, без значение за кой пореден път купуват имот. ◦ Сред купувачите за първи път обаче (FHB) 18% са несемейни двойки, а 5% са други домакинства. И двете са най-високите регистрирани дялове. ◦ 14% от всички купувачи са закупили по-голям дом с намерението да живеят няколко поколения заедно в него. Причините са били, за да се грижат за застаряващите си родители, или поради завръщането на деца или роднини над 18-годишна възраст обратно вкъщи с цел спестяване на разходи. ◦ Като расово разпределение на пазара, 88% от купувачите са били бели, 8% са били латиноамериканци, 3% са били чернокожи/афроамериканци, 2% са били жители на азиатски/тихоокеански острови и 3% са се идентифицирали като „други“. Делът на белите купувачи и латиноамериканците е нараснал през тази година, докато делът на другите расови и етнически групи е намалял. ◦ 91% от наскоро закупилите се идентифицират като хетеросексуални, 2% като гей, 2% като бисексуални и 5% са предпочели да не отговарят на този въпрос. ◦ 22% от всички купувачи са били ветерани, а 1% са били все още членове на активна служба. ◦ При 22% основната причина за закупуване на жилище е желанието да притежават собствено жилище. За купувачите за първи път този брой скача до 62%.
„Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси свързани с тази или други мои статии до сега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.“ (Продължава в следващия брой)