Досието на Ал Багдади във ФБР

В досието му във ФБР има снимка на як, мургав мъж с късо подстригана коса. Наградата за главата му е $10 млн. и това означава, че който и да го е пуснал на свобода преди четири години, сега има много да съжалява. Снимката е направена по време на задържането на Абу Бакр ал Багдади в американския пленнически лагер ,,Бука" в Южен Ирак. Това е единствената известна фотография на новия лидер на ,,Ал кайда" в Ирак и Сирия. Въпреки че е лишен от фотогеничността на Осама бин Ладен, той се налага като новия символ на глобалното джихадистко движение - като главатар на групировката ,,Ислямска държава в Ирак и Леванта".

Добре организиран и крайно безскрупулен, бившият ислямски проповедник в момента е движещата сила зад мащабната офанзива в Ирак, чиято крайна цел е свалянето на сирийския президент Башар Асад  в Дамаск и на подкрепяното от Запада правителство на Малики в Багдад. За няколко седмици бойците му успяха да завземат почти половината територия на Ирак. ,,Пристигнаха, развяваха своите черни знамена и крещяха, че това е територия на ,,Ал кайда" - разказва Аяд Дулайми, очевидец от гр. Фалуджа, който вече падна в ръцете на Багдади. ,,С Божия помощ армията ще ги унищожи!"

Но се случва точно обратното: черните бойци на Ал Багдади превземат град след град в Северен Ирак. ,,Ще видите муджахидините в сърцето на вашата страна. Нашата война с вас току-що започва" - обяви Ал Багдади във видеопослание ,,ала Бин Ладен".

Амбициите му наистина се простират далеч зад пределите на Близкия Изток.

Засега информациите за новия ислямски джихадист са оскъдни. В досието му във ФБР пише, че е роден през 1971 г. в Самара с името Ибрахим Али ал Бадри. Абу Бакр ал Багдади е неговото бойно име,  както и другото - религиозното Абу Дуаа - ,,Бащата на военната капитулация". В американските военни документи той е описан като ,,фермер", арестуван в резултат на мащабна операция за прочистване на Ирак от екстремисти, осъществена от американски бойни части през 2005 г. След това бил изпратен в лагера ,,Бука", където по онова време са държани най-радикалните бойни командири на ,,Ал кайда". Според някои информации той бил ислямски свещеник, който радикализирал възгледите си след американската инвазия в Ирак през 2003 г.

Един от най-добрите US експерти за Ирак д-р Майкъл Найтс от Вашингтонския институт за близкоизточна политика разкрива: ,,Този мъж е салафист (последовател на фундаменталисткото направление в исляма) и още при режима на Саддам е бил под строго наблюдение. Самият факт, че е бил изпратен в лагера ,,Бука", е доказателство, че още тогава е бил смятан за ,,опасен". В досието му е отразено, че е определян като ,,човека на ,,Ал Кайда" в Ел Каим - фундаменталистки град на границата със Сирия. Според свидетелски показания той е свързан с терористични банди, виновни за отвличане, измъчване и убийства на местни цивилни граждани. В архивите на Пентагона има описани случаи, при които той отвличал цели семейства, след което ги обвинявал за предатели, произнасял присъда и ги екзекутирал публично."

Макар и оскъдни, тези данни показват недвусмислено, че Ал Багдади  е бил познат на американските окупационни власти и на ФБР. Поради това е странно, че през 2009 г. някой е взел решение той да бъде освободен. Едно от обясненията е, че е попаднал в списъците на масово амнистираните иракчани, които бяха пуснати на свобода преди окончателното изтегляне на американските войски от страната.

Има и друго обяснение: че подобно на Кайзер Созе от филма ,,The Usual Suspects" той е човек с много имена и самоличности. В досието му са изредени дузина имена, с които той се е представял: д-р Ибрахим Ауад Ибрахим, Али ал Бадри ал Самари, Ибрахим Ауад Ибрахим, Ал Бадри ал Самари, Абу Дуаа, д-р Ибрахим, Абу Бакр ал Багдади. ,,Възможно е да сме арестували или убили мъж с това име десетки пъти, той е като призрак, който изчезва и възкръсва безброй път. Дори аз не съм сигурен къде свършват фактите и къде започва загадката, споделя генерал-лейтенант сър Греъм Лемб, бившият командир на британския контингент в Ирак. - Без съмнение има много хора, които биха искали да наложат представата, че този човек е неуловим и непобедим, а всъщност това да са няколко бойни командири, които използват едно и също бойно прозвище."

Едно е безспорно: ,,Ал кайда" отново е открила човек, който да бъде символ на организацията - най-могъщият след Абу Мусаб ал Зауахири, бойният командир на Осама бин Ладен, загинал при ракетна атака през 2006. Когато Ал Багдади е обявен за нов лидер през 2010 г., авторитетът на ,,Ал кайда" е сериозно разклатен - не само в региона, но и в глобален мащаб. Във Фалуджа -  крепостта на фундаменталистите - бруталното насилие предизвика бунта на местните племена, които ги принудиха да напуснат. По същото време американците успешно използват дронове за целенасочено унищожение на главатари на терористите в Пакистан и Афганистан. А през следващата година, когато избухна Арабската пролет, самият лидер на ,,Ал кайда" - Осама бин Ладен - е убит в Пакистан на 2 май 2011 г. Багдади обяви официално, че ще отмъсти за смъртта на своя идол, осъществявайки 100 смъртоносни терористични атаки в Ирак. Днес той отдавна е подобрил собствения си рекорд, осъществявайки повече от 1,000 нападения на месец.

,,Багдади очевидно е много по-способен боец от човека, когото наследи - коментира д-р Найтс. - Изправени сме пред един от онези странни феномени, при които наследникът на оригинала е много по-лош и опасен от своя предшественик." Самият Ал Багдади в реалния живот е далеч от образа на кръвожаден полеви командир: говори тихо и е доста стеснителен, но иначе, когато му замирише на кръв, се превръща в разярен звяр. Често се появява лично в разгара на сраженията на първа бойна линия. А наградата за главата му е достатъчно доказателство за стойността му в йерархията на терористичния интернационал. Единствено главата на Айман ал Зауахири, наследника на Осама, засега струва повече - $25 млн.

Онези, които са се срещали с него, твърдят, че той е харизматична и призрачна фигура, която може да секунди да се преобразява: говори перфектно дузина местни диалекти без никакъв акцент. Винаги носи маска, за да не бъде разпознат от никого - дори от най-близките си помощници. Със своите хора никога не разговаря лично, а чрез аудиообръщения, записани предварително и пуснати в интернет. Генерал-лейтенант Абдел-Амир ал Зайди, шеф на сигурността на северния команден център в Ирак, твърди, че неговата главна квартира е разположена някъде в провинция Дияла, в Северен Ирак. Той е много по-опасен, по-жесток и безкомпромисен от Бин Ладен - твърди ген. Ал Зайди. Различава се от предишните командири на "Ал кайда" в един много съществен детайл: не е склонен да жертва своите хора със същата лекота, както правеха другите преди него. Тоест не е привърженик на зрелищните и безсмислени поради абсурдността си самоубийствени терористични актове и не обича да излага хората си на излишни рискове.

Най-зрелищната му операция е свързана с нападението срещу печално известния багдадски затвор ,,Абу Гариб" - най-охраняваното съоръжение по време на американската окупация, при която той освобождава през юли миналата година над 1,000 затворници - свои бойци. Повечето от тях веднага са изпратени да се сражават на страната на бунтовниците в Сирия. Той самият също се присъединява към опозиционните сили и тъкмо в Сирия преименува своята бойна част на ,,Ислямска държава Ирак и Леванта" (ИДИЛ), която издига като своя цел обединяването на двете държави в един общ халифат на ,,Ал кайда". В момента групировката има над 7,000 бойци в Сирия, сред които има много доброволци и от Западна Европа.

Призивът на ,,всички мюсюлмани" да последват Ал Багдади изключва шиитите, които според ,,Ал кайда" са ренегати и вероотстъпници. Затова целта му е да свали доминираното от шиитите правителство в Дамаск, след което да се разправи и с шиитите в Багдад, откъсвайки от страната териториите, населени със сунити. ,,Под ръководството на Ал Багдади ,,Ал кайда" може би ще бъде по-добре организирана, коментира д-р Тоби Додж, експерт по Ирак от Лондонския икономически институт. - Но веднага след като организацията поеме контрола над определени територии, нейната популярност бързо се изпарява. Както вероятно ще се случи и този път."

Валери Ценков