Продължение от предния брой

Много е трудно за повечето инвеститори сами да се справят с емоционалните и пазарни амплитуди, защото става дума за парите, които те са заработили с толкова много труд и пот, а в определен момент стойността им може да падне драстично и това води до неовладяна паника. 

Бих искал да обърна внимание на още нещо, което споменахте, а това е фактът, че в момента нямате определена специфична стратегия и цел на инвестицията.

Обикновено при такива ситуации, по мои наблюдения, нови инвеститори се включват в кръговрата на пазара в момент на еуфория (какъвто между другото наблюдавахме през 2020-а и 2021-ва по време на пандемията, поради добрите резултати) и тези новаци влизат с нагласата за бърза и сигурна печалба, но за съжаление

без дългосрочна стратегия или план Б

в случай на внезапен спад. 

Едно потенциално негативно развитие плаши много от тях и след като те са се опарили, просто се отказват да инвестират в бъдеще, което е изключително грешно като подход и като крайно заключение. 

И тук опираме до първата стъпка – подготвянето на една реална стратегия, не базирана на личните мнения на авторите на книгите, които сте прочел, а на фактите и опита на някого, който се занимава с пазарите всекидневно и е видял стотици различни ситуации, работейки с различни инвеститори през годините.

Ролята на финансов и инвестиционен съветник е изключително важна при тази подготовка на стратегия. 


Един от проблемите днес е, че много хора се втурват да инвестират презглава, абсолютно сами, защото в последните 15 години се наслаждаваме на едно сравнително възходящо движение на пазарите и това дава по-голяма увереност на инвеститори без опит да се впускат сами и да избират пасивни фондове, защото виждат позитивните резултати. 


Ако дръпнем леко завесата и надникнем в техническата част, ще видим, че зад повечето пасивни фондове стоят основно големи по пазарен размер компании, а средните, малките и международните дори не участват в портфейлите на повечето инвеститори. Както може би и Вие се досещате, там има

много други неизвестни за тях възможности с огромен потенциал,

които са пропуснати поради липсата на балансирано разпределение на активите на повечето инвеститори, което идва от липсата на знания и опит.  


Надявам се информацията да е била полезна и интересна за всички читатели и ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, Вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.