Неизвестният нападател е запечатан от много охранителни камери, но полицията още не може нито да изясни мотивите му, нито да го залови

Мъж, въоръжен с ловна пушка, влезе в сградата на уважавания френски вестник ,,Либерасион" в Париж и откри огън, ранявайки тежко асистент на един от фотографите на изданието. След това стрелецът избяга. По-късно той откри огън по централата на банка ,,Сосиете женерал" в бизнес квартала ,,Дефанс". Там няма ранени. Сетне шофьор бе взет за кратко за заложник недалеч от кулите на ,,Сосиете женерал". Нападателят му казал, че е въоръжен с гранати, и го принудил да го откара до ,,Шан-з-Елизе". Шофьорът, който впоследствие бе освободен невредим, разказа, че въоръженият мъж се е качил в колата му с думите: „Избягах от затвора, откарайте ме на „Шан-з-Елизе". По-рано бе обявено, че нападателят е слязъл на булевард, близо до известното авеню, и вероятно се е отправил към метрото.

Органите на реда призоваха парижани да не излизат от домовете си. Те смятат, че мъжът е ,,спокоен и уверен", което му е позволило да се измъква при всяка от извършените атаки. В западната част на Париж тече операция по претърсване. От официално изявление на полицията става ясно, че се издирва ,,мъж с бръсната глава и мощно телосложение на възраст около четирийсетте" и ,,тече претърсване милиметър по милиметър на целия западен район на Париж". След извършени проверки и съпоставка на разказите на очевидци и на кадри от охранителни камери разследващите потвърдиха, че нападателят е един и същи и че описанието му съвпада с описанието на мъжа, стрелял преди няколко дни в сградата на най-гледания френски информационен канал BMFTV.

Пострадалият фотограф е на 27 години и състоянието му е сериозно. Той е бил прострелян няколко пъти в гръб и са засегнати гръдният кош и коремът му. На мястото са открити гилзи от едри сачми, използвани за лов на дивеч, което води до заключението, че оръжието най-вероятно е било пушка със скъсена цев. ,,Нападателят не е казал нищо и си е тръгнал така, както е дошъл", разказва източник от полицията. Засега органите нямат конкретна версия за атаката. Достъпът до редакцията на ,,Либерасион" е блокиран. Полицията вече разположи специални екипи пред редакциите на няколко медии - радио "Юроп 1", вестниците ,,Льо монд", ,,Фигаро" и ,,Лез еко".

Миналия петък сутрин въоръжен мъж нахлу в сградата на информационния телевизонен канал BFMTV в Париж. След като стреля няколко пъти, той заплаши един от главните редактори с репликата: ,,Следващия път няма да ви пропусна", и избяга. Шефът на редакцията на левоориентирания ,,Либерасион" Фабрис Русло изрази възмущението си от това, че ,,хора могат да атакуват по този начин пресата". "Когато в една демократична държава някой влиза с оръжие във вестник, това е много, много лошо, каквото и да е психическото състояние на този човек", заяви пред агенция АФП председателят на надзорния комитет на ,,Либерасион" Никола Деморан. ,,Ако медиите трябва да се превърнат в бункери, значи нещо не е наред в нашето общество", добави той. От записите на охранителните камери може да се уточни още, че стрелецът е 40-45-годишен, облечен с яке с качулка в цвят каки, със светли дънки и каскет. На рамо носи спортна чанта. Освен пушка вероятно има и гранати. Куршумите, които е използвал, са за лов на глигани.