Роб Форд, кмет на Торонто

Кметът на Торонто Роб Форд наскоро се прочу с това, че е пушил крек по време на мандата си. Подобна случка би била гигантски скандал на много други места по света, но за Торонто почти не е изненадваща, тъй като това не е първата такава проява на г-н Форд. Той нееднократно е хващан да кара пиян, признавал е, че е изпушил много марихуана през живота си и е отправил безброй обидни коментари. Но въпреки скандалите е неизменно в политиката в Торонто от 2000 г. насам.

Вилнеещ с бутилка бренди в ръка из сградата на кметството в 2 ч сутринта - това е една от множеството скандални прояви на Роб Форд по време на мандата му като кмет. Случката става в деня на св. Патрик през март 2012 г. Тогава Форд, видимо пиян, организира парти в офиса си, по време на което събаря на земята служител, обижда останалите, след което отива в близък ресторант и започва да буйства по дансинга. По-късно се връща в кметството с такси и сипе расистки обиди към шофьора. Два часа след полунощ в офиса си се разхожда с бренди и крещи на друг служител, преди охраната да го изпрати вкъщи.

В актива на 44-годишния Форд има серия такива скандали. Той живее в скандали още далеч преди да стане кмет. В университета ,,Карлтън" изкарва само една година и не се дипломира. От 2000 до 2010 г. Форд изкарва три мандата като общински съветник. Той става известен с острите си критики към разходите на чиновниците и скандалните си коментари. Предлага да бъде съкратен годишният бюджет на канцеларията на всеки от общинските съветници, с което да се спестят 100 милиона долара на година. Самият той отказва да използва служебни пари за представителни разходи и харчи от собствената си заплата. През 2001 г. декларира само 10 долара разходи за възстановяване, а на следващата година - едва 4 долара. Форд става известен и с това, че е постоянно на разположение на избирателите си. Често връща лично обажданията им и е оповестил телефонния си номер, като практиката продължава и след като става кмет.

В същото време обаче Форд сипе едно след друго обидни изказвания. През юни 2006 година се противопоставя на общинската програма за превенция на СПИН. Според него за това не трябва да бъдат харчени пари на данъкоплатците, тъй като ,,ако не се боцкаш и не си гей, вероятно няма да хванеш СПИН". След като му отвръщат, че все повече жени се заразяват, той предполага, че ,,вероятно спят с бисексуални мъже". През март 2007 г. пък скача срещу обособяването на ленти за велосипедисти по пътищата. Според Форд велосипедистите само пречат на автомобилистите и изобщо не им е мястото на пътя. Самият Форд обаче многократно е хващан в ситуации, в които също застрашава движението по пътищата. Сред проявите му са четене по време на шофиране и говорене по телефона. Също така Форд категорично отказва да има шофьор и управлява автомобила си сам по улиците.

През март т.г. бившата кандидатка за кмет Сара Томсън го обвинява, че я докосвал на неприемливи места и правел неподходящи коментари, докато двамата позирали за снимка. Томсън предполага, че Форд е бил под влияние на кокаин. През май US сайтът Gawker съобщава, че има информация за видеоклип, на който се вижда как Форд пуши крек. Кметът отрича, но по-късно полицията съобщава, че е получила такъв клип. През август Форд е заснет на друг видеоклип по време на фестивал, на който е видимо неадекватен. Въпреки призивите да си вземе почивка кметът се оправдава, че просто е изпил няколко бири. По-късно същия месец той е запитан дали някога е пушил марихуана и признава: ,,Не отричам, изпушил съм много."

На 31 октомври полицията в Торонто оповести, че е гледала клипа с крека и има доказателства, че това наистина е кметът. Дни по-късно той самият призна, че наистина е пробвал от наркотика и това се е случило преди около година. Форд обаче категорично отхвърли призивите за оставка, дошли както от медиите, така и от шефа на полицията Бил Блеър. Не спомена нищо и за почивка.

Мария Вълчева