Хилъри Клинтън влезе в историята. Тя вече има достатъчен брой делегати, за да получи номинацията за президент на демократите. „Благодарение на вас достигнахме исторически момент. За пръв път в историята на страната ни жена ще бъде номинацията на някоя от големите партии", каза тя пред привърженици в Бруклин във вторник вечерта, като добави, че победата й „принадлежи на поколенията жени и мъже, които са се борили и са се жертвали, за да направят този момент възможен".

Във вторник Клинтън спечели предварителните избори в Ню Джърси, Южна Дакота и Ню Мексико. Бърни Сандърс победи в Северна Дакота и Монтана.

Големият въпрос е Калифорния и как резултатите там ще повлияят на поведението на Бърни Сандърс, който, изглежда, няма намерение да се отказва от надпреварата. При 60% преброени бюлетини Клинтън имаше 56,6% от гласовете срещу 42,5% за Сандърс.

В изборната нощ сенаторът от Вермонт обяви, че "битката продължава" за политическа революция и въпреки че Клинтън има достатъчен брой делегати, той ще продължи борбата и остава в надпреварата до следващия кръг избори в столицата Вашингтон.

Сега се очаква думата да си каже и президентът Барак Обама, който се обадил да поздрави и двамата кандидати във вторник. Той ще се срещне със Сандърс в четвъртък, но източници от Белия дом казват, че е готов веднага да подкрепи Клинтън и да започне активното участие в обединяването на демократите след бруталните първични избори и да се включи в кампанията срещу Тръмп.

Но най-трудната задача засега пред Клинтън изглежда приобщаването на поддръжниците на Сандърс, които го освиркаха, когато той спомена името й в речта си във вторник вечерта.