Обама за първи път се появи с Клинтън по време на кампанията

ЕКИП НА BG VOICE

Президентът Барак Обама избра ключов момент, за да се включи за първи път в предизборен митинг на кандидатката за поста му Хилъри Клинтън. В понеделник изненадващо шефът на ФБР Джеймс Коми обяви, че след дълго разследване и разпит на самата Клинтън бюрото не препоръчва да се повдигат обвинения срещу нея за предаването на класифицирана информация чрез личния имейл сървър, който тя е ползвала, докато е била държавен секретар. Коми обаче определи действията на Клинтън като безотговорни. Според Коми най-малко 110 имейла са съдържали поверителна информация по времето, когато са били изпратени от частния й сървър. Той обаче подчерта, че становището на ФБР е, че "никой разумен прокурор" не би повдигнал обвинения на кандидатката за президентска номинация на Демократическата партия.

В петък министърът на правосъдието Лорета Линч заяви, че ще приеме препоръките на ФБР и на прокурорите по разследването, като по този начин се опита да разсее подозренията за политическа намеса в този изключително деликатен случай.

Линч е в центъра на скандал, след като през миналата седмица се срещна със съпруга на Хилъри Клинтън - бившия президент Бил Клинтън. Самолетите на двамата се озовали един до друг в понеделник на летището във Финикс, а бившият президент е посетил Линч, с която се познава отдавна. Впоследствие тя заяви, че тази среща е била чиста случайност и че разговорът не е бил по теми, свързани с работата ѝ.

Републиканската обаче заклейми действията на Бил Клинтън като най-малкото непохватни и скандални. А според техния кандидат Доналд Тръмп това е ясен знак, че системата е нагласена  да работи в полза на Клинтън.

Ексцентричният милиардер дори публикува снимка на Хилъри Клинтън с нещо, което изглежда като Звездата на Давид, на фона на доларови банкноти. Към тях са добавени думите „Най-корумпираният кандидат за президент в историята". Снимката бързо предизвика обвинения в антисемитизъм и по-късно беше изтрита и заменена с версия на същата картина, която използва кръг вместо звездата.

Решението на ФБР да не иска обвинения дойде само няколко часа преди Клинтън да застане за първи път рамо до рамо с Обама на митинг в столицата на Северна Каролина Шарлот. "Аз съм тук днес, защото вярвам в Хилъри Клинтън и искам вие да помогнете тя да бъде избрана за следващия президент на Съединените американски щати. Готов съм да предам щафетата", заяви Обама, припомняйки на всички колко добър оратор е, когато е в кампания. Този път за своя наследник.

Обама посочи, че никога не е имало по-компетентен мъж или жена за президентския пост, предаде Асошиейтед прес. По думите му Клинтън е била "забележителен държавен секретар".

Той сподели как е водил дебати с бившата първа дама през 2008 г., когато двамата се бориха за номинацията на демократите за президентския пост: "Тя знаеше всичко, което става (в страната), всяко събитие, всяка подробност", каза Обама.

По последни данни на социолозите Клинтън е увеличила преднината си пред Тръмп до 13 процента. А Северна Каролина е щат, който може да се окаже решаващ. Обама веднъж го е печелил и веднъж губил с малки разлики. Клинтън може да мине и без победа там, за да стане президент. Но Доналд Тръмп не може. Ето защо и милиардерът беше там във вторник вечерта. И той се показа в целия си блясък.

В дългата си реч пред поддръжници в Райли, Северна Каролина, той каза: "Клинтън не може да опази имейлите си и не може да опази държавата ни." След което продължи с тирада срещу решението на ФБР, министъра на правосъдието Лорета Линч и цялата система, която според него е нагласена.

Но Тръмп отново падна в капана на собствените си думи, след като говори надълго за войната в Ирак и обявявайки, че винаги е бил против нея (което не е вярно). И тогава той каза: "Саддам Хюсеин беше лош човек, нали? Той беше лош човек, наистина лош човек.Но знаете ли какво правеше добре? Убиваше терористи." Думите му веднага предизвикаха остра реакция, а от кампанията на Клинтън припомниха, че Ирак по времето на Хюсеин е била държава - спонсор на терористи, а режимът е плащал на екстремисти самоубийци, които да се взривяват.

По едно време Тръмп започна да си противоречи с предишни свои твърдения дали е нужно обединение в Републиканската партия около неговата кандидатура. "Не се притеснявайте, каза Тръмп. - Всъщност аз вероятно ще се представя по-добре без тази подкрепа, защото съм тук именно заради това."

В речта си милиардерът засегна още безброй теми като влиянието на Обама върху околната среда, защото лети на стар самолет (Air Force One),  способността на Тръмп да се включва по телефона в телевизионни предавания, графика на Обама да играе голф и доказателства, че наистина има коса. Но основните му атаки се връщаха отново към Клинтън и нейните имейли.