Претендентите за поста на президента Барак Обама - Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп, се хванаха за гушите пред погледите на милиони интернет потребители и размениха злобни забележки в туитър. Кандидатката за президентската номинация на демократите пристъпи принципите си на сдържаност и се нахвърли на магната след поредната му провокация.

„Обама току-що подкрепи мошеничката Хилъри. Той иска още четири години Обама, но никой друг не го иска", написа Тръмп. По-късно припомни и изказване на Барак Обама за Хилъри Клинтън от 2008 г., когато той казва: „Тя ще каже нещо и няма да направи нищо."

В отговор в профила на кампанията на Клинтън се появи съобщението: „Изтрий си акаунта!" Това е типичен отговор в социалната мрежа на туит, който не е нито забавен, нито интересен. Съобщението е в разрез с досегашната сдържаност, белязала кампанията на Клинтън, и само за час беше споделено 130 хиляди пъти.

Отговорът на Тръмп не закъсня: „Колко време отне на вашия екип от 823 души да измисли това? И къде са вашите 33,000 имейла, които изтрихте?", писа той, напомняйки за скандала със служебните имейли на Клинтън, изпращани от личната й електронна поща. Масло в огъня наля и председателят на Националния комитет на Републиканската партия Райнс Прийбъс с поста: „Ако някой знае как да използва клавиша за изтриване, това сте вие."

Изтриването на над 32 хиляди имейла от частния сървър на Клинтън от кореспонденцията й като държавен секретар не ги е заличило напълно. ФБР възстанови част от тези файлове и сега разследва дали използването на частен сървър за тази кореспонденция е навредило на националната сигурност. Към това може да се добави и най-новото разследване срещу Клинтън заради кореспонденцията между американски дипломати в Пакистан и служители на Държавния департамент във Вашингтон, в които се обсъждат удари на безпилотни самолети в Пакистан. Тогава Хилъри Клинтън използвала личния си компютър, за да води тази секретна кореспонденция, което е в разрез с процедурите за сигурност.

Президентската надпревара в Америка пък вдъхнови българския класик сатирик Марко Ганчев да напише най-новото си стихотворение:

ЖЕНСКА ОТМЪСТИТЕЛНОСТ

Имало едно време една Моника,
която свирела на устна хармоника
песнички на един президент.
Президентската пък съпруга,
която се казвала Хилъри,
като всякоя друга,
търпяла, търпяла,
пък побесняла.
Но не потърсила килъри,
а издебнала подходящ момент
да се кандидатира за президент,
та да каже на същата Моника
след победата си в един момент:
Хайде сега с оная хармоника
пак да извършиш оная услуга,
с която пленяваше ми съпруга,
когато бе президент.
По-отмъстителна няма друга.