Въоръжените сили на Украйна се нуждаят от боеприпаси, а не от войници на НАТО, заяви бившият украински световен шампион по бокс Владимир Кличко.

"Дебатът за войските на НАТО в Украйна отвлича вниманието. Нямаме нужда от немски войници. Не ни трябват войски на НАТО. Можем да направим всичко това с превъзходното оръжие, което трябва да получим от свободния свят и НАТО. Имаме нужда от боеприпаси. Трябват ни по-добри оръжия. Ние не се нуждаем от войници", заяви той в интервю за "Билд", коментирайки изявлението на френския президент Еманюел Макрон, който не изключи възможността за изпращане на западни войски в Украйна.

Братът на кмета на Киев Виталий Кличко също посочи, че светът "изоставя Украйна" и че не осигурява достатъчно оръжия за защита.

Макрон, говорейки пред репортери след конференция в подкрепа на Украйна в Париж, каза, че западните лидери са обсъдили възможността за изпращане на войски, но не са постигнали консенсус.

Коментирайки изявлението на германския канцлер Олаф Шолц, че Германия няма да достави крилати ракети Taurus за отбрана срещу Русия, тъй като според него има голям риск Германия да бъде въвлечена във войната, Кличко каза, че е "много разочароващо".

"Имаме нужда от оръжие, за да се защитим! На война не се бие с юмруци, както в предишната ми кариера! Ако паднем, няма да сме последни в Европа“, предупреди Кличко.