Румънският президент Клаус Йоханис се оттегли от надпреварата за следващ генерален секретар на НАТО, предаде АФП. По този начин нидерландският министър-председател Марк Рюте остана единственият кандидат за ръководната позиция в алианса. Очаква се 57-годишният Рюте да бъде официално посочен от 32-те държави от НАТО през следващите дни и да поеме поста, когато мандатът на сегашния ръководител Йенс Столтенберг изтече на 1 октомври.

Назначението на Рюте ще дойде в деликатен момент за алианса. Войната на Русия в Украйна се проточва, а Доналд Тръмп се бори да си върне президентския пост в САЩ през ноември.

След като миналата година предяви претенциите си за поста, твърдо подкрепящият Украйна Рюте бързо спечели подкрепата на САЩ, Великобритания, Франция и Германия.

Той обаче трябваше да използва всички дипломатически умения, натрупани по време на почти 14-годишното управление на Нидерландия, за да спечели противниците на назначението му, водени от Турция и Унгария.

Рюте преодоля съпротивата на Турция с посещение в Истанбул през април, а на срещата на върха на ЕС тази седмица най-накрая сключи споразумение с унгарския премиер Виктор Орбан.

Последният спорен момент остана Йоханис, чиято изненадваща кандидатура разбуни съюзниците, които се надяваха на безпроблемно назначение на Рюте преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

На 20 юни Съветът за сигурност на Румъния обяви, че Йоханис официално се е оттеглил и че страната подкрепя Рюте.