Китайски изследователи са клонирали първата маймуна резус - вид, който се използва широко в медицинските изследвания, тъй като физиологията му е подобна на човешката. Те твърдят, че могат да ускорят изпитването на лекарства, тъй като генетично идентичните животни дават сходни резултати, което осигурява по-голяма сигурност при изпитванията.

Предишните опити за клониране на маймуни резус или не са довели до раждане, или потомството е починало няколко часа по-късно. Една от групите за защита на животните заяви, че е "дълбоко обезпокоена" от това развитие.

При бозайниците половото размножаване води до появата на потомство, съставено от смесица от гени на бащата и майката. При клонирането се използват техники за създаване на генетично идентично копие на едно животно. Най-известното клонирано животно - овцата Доли е създадено през 1996 г. Учените препрограмираха клетки от друга овца, за да ги превърнат в ембриони, които са градивни клетки, които могат да се превърнат във всяка част на организма. След това тези ембриони са имплантирани в сурогатната майка на Доли.

В списание Nature communications изследователите твърдят, че по същество са направили същото нещо, но с маймуна резус. Те твърдят, че животното е останало здраво в продължение на повече от две години, което показва, че процесът на клониране е бил успешен. Д-р Фалун Лу от Университета на Китайската академия на науките заяви пред Би Би Си News, че "всички са били щастливи" от успешния резултат.

Говорител на британското Кралско дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA) обаче заяви, че организацията смята, че причинените страдания на животните надвишават непосредствената полза за човешките пациенти. Маймуните резус се срещат в дивата природа в Азия, като популациите им се намират в Афганистан, Индия, Тайланд, Виетнам и Китай. Те се използват в експерименти за изследване на инфекциите и имунитета у хората.

Първите маймуни макак бяха клонирани през 2018 г., но маймуните резус са предпочитани от медицинските изследователи поради генетичната им прилика с хората. Проблемът при този метод на клониране на възрастни клетки в ембрионални е, че при повечето опити се допускат грешки при препрограмирането и много малко от тях се раждат, а още по-малко се раждат здрави - между 1 и 3% при повечето бозайници. При маймуните резус това се оказва още по-трудно, тъй като до успеха на изследователския екип преди две години не е имало нито едно раждане.

Те откриват, че при неуспешните опити при резусите плацентата, която осигурява кислород и хранителни вещества за растящия плод, не е била препрограмирана правилно в процеса на клониране и затова не се е развила нормално. Изследователите се справят с този проблем, като не използват частта от клонирания ембрион, която се превръща в плацента - външната част. Те са отстранили вътрешните клетки, които се развиват в тялото на животното, и са ги поставили в неклониран външен ембрион, за който са се надявали, че ще се развие в нормална плацента.

Изследователите са използвали 113 ембриона, 11 от които са били имплантирани и са постигнали две бременности и едно живо раждане. Те нарекоха маймуната "ReTro" по името на научния метод, наречен "трофобластно заместване", използван за създаването на животното.

RSPCA заяви, че има сериозни опасения относно изследването.

"Няма непосредствено приложение за това изследване. От нас се очаква да приемем, че човешките пациенти ще имат полза от тези експерименти, но до всякакви реални приложения ще минат години и вероятно при разработването на тези технологии ще са необходими още животински "модели"", заяви говорителят на организацията.

"RSPCA е дълбоко обезпокоена от много големия брой животни, които изпитват страдание и дистрес при тези експерименти, както и от много ниския процент на успеваемост. Приматите са интелигентни и чувстващи животни, а не просто инструменти за изследователите".