Китайска компания представи дрон, който може да транспортира един човек, като обяви, че това е първата в света роботизирана пътническа летателна машина. Базираната в Гуанджоу Ehang Inc показа квадрикоптера Ehang 184 по време на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас. В рекламен видеоклип летящият дрон изглежда като малък хеликоптер, но четирите му перки, въртящи се паралелно на земята, го доближават до конструкцията на други дрони. Захранваната с електричество машина се зарежда за два часа. Тя е в състояние да транспортира 100 килограма и да лети в продължение на 23 минути. Кабината, в която има място за един човек и малка раница, е оборудвана с климатик и лампа за четене. С прибрани перки дронът се събира на едно стандартно паркомясто.

След избора на летателен план пътниците управляват летателната машина с две команди - „излети" и „приземи се", които се задействат с едно докосване на екрана на таблет, посочва компанията. Дронът е разработен да лети на между 300 и 500 метра над земята. Максималната височина, която може да достигне, е 3.5 километра, а максималната скорост - 100 км/ч.

Китайската фирма се надява да започне да продава апарата между 200,000 и 300,000 долара тази година, но признава, че попада в сива законова зона. „По света не е имало нещо подобно досега", казва Шен Сиао, един от основателите и финансов директор на Ehang. Пътникът в дрона не разполага с възможност за ръчно управление като резервен вариант. Компанията планира изграждане на център за дистанционно управление в случай на проблем. Създателите на Ehang 184 посочват, че квадрикоптерът е по-безопасен от хеликоптер благодарение на много си перки. Дори ако три от рамената, всяко от които с по две перки, се повредят, последното рамо с работещи перки би могло да осигури спираловидно приземяване.