В Пекин започна големият военен парад - една от основните прояви, с които се отбелязват 70 години от създаването на Народна република Китай. В него участват 15 хиляди войници, както и най-модерната военна техника на Китайската армия. Президентът Си Дзинпин направи проверка на войските и прие парада във вторник сутринта. Въпреки демонстрацията на военна мощ, Си подчерта, че Китай ще остане на пътя на мирното развитие.

Тържествата отбелязват 70 години, откакто на 1 октомври 1949г. Мао Дзъдун оповестява началото на народната власт в Китай, след като комунистите надделяват в кървава гражданска война.

Съвременен Китай е силно променен от държавата на Председателя Мао, но все пак остава една от най-рестриктивните страни на света.

Полицията каза, че са получили достоверна информация, че протестиращите планират ескалация на насилието по случай тържествения ден, като може да подпалят магазини и железопътни гари. Хонконг остава под специален полицейски режим, като над 6000 служители бяха изпратени в града като превантивна мярка. Годишните фойерверки в Хонконг бяха отменени от съображения за сигурност, някои търговски центрове също предпочетоха да останат затворени.