Китай обвини тайванските власти, че "се опитват да избегнат отговорностите си и да скрият истината", след като двама китайски граждани загинаха при инцидент с лодка миналата седмица.

"Официално изискваме от съответните лица в Тайван да разкрият истината възможно най-скоро", заяви говорителката на Службата по въпросите на Тайван в Пекин Джу Фънлиан в изявление, публикувано онлайн.

На 14 февруари китайската лодка, превозваща четирима души, се преобърна близо до тайванските острови Кинмен, докато беше преследвана от тайванската брегова охрана, като изхвърли всички пътници във водата.

Двама от екипажа загинаха, а другите двама бяха спасени и временно задържани в Кинмен - територия, администрирана от Тайпе, но разположена само на пет километра от китайския град Ксиамен.

"Остро осъждаме грубото отношение на тайванската страна към рибарите от континенталната част на страната, остро осъждаме злонамерените действия на тайванската страна, която пренебрегва живота и прилага закона със сила, като умишлено прикрива истината", заяви Джу.

"Изразяваме също така силно възмущение от нечовешките и безразлични думи и действия на тайванската страна след инцидента", добави тя и призова за извинение към семействата на загиналите.