Китайският президент Си Дзинпин увери Владимир Путин в подкрепата на Китай за руския „суверенитет и сигурност“, което накара Вашингтон да предупреди Пекин, че рискува да се окаже „от грешната страна на историята“. Китай отказа да осъди масираната военна атака на Москва срещу Украйна и беше обвинен в осигуряване на дипломатическо прикритие на Русия чрез блокиране на на западните санкции и продажбите на оръжие на Киев.

Китай е „готов да продължи да предлага взаимна подкрепа на Русия по въпроси, касаещи основни интереси и основни проблеми като суверенитета и сигурността“, каза Си по време на разговор с президента Путин по държавната телевизия CCTV.

Това е вторият официално оповестен разговор между двамата лидери, откакто Русия нахлу в Украйна. Си похвали "добрия импулс на развитие" на двустранните отношения от началото на годината "в лицето на глобалните сътресения и промени".

Пекин е готов да "засили стратегическата координация между двете страни", каза президентът на Китай. Кремъл заяви, че двамата лидери са се договорили да засилят икономическото сътрудничество заради "незаконните" западни санкции.

„Беше договорено да се разшири сътрудничеството в енергийната, финансовата, промишлената, транспортната и други области, като се вземе предвид ситуацията в световната икономика, усложнена от "незаконната санкционна политика на Запада“, добави Кремъл.

„Китай твърди, че е неутрален, но поведението му ясно показва, че все още инвестира в тесни връзки с Русия“, съобщи говорител на Държавния департамент на САЩ.

Вашингтон „следи отблизо дейността на Китай“, включително как близо четири месеца след войната на Русия в Украйна азиатският гигант „все още отразява руската пропаганда по целия свят“ и предполага, че зверствата на Москва в Украйна са „инсценирани“, каза служителят.

"Нациите, които са на страната на Владимир Путин, неизбежно ще се окажат на грешната страна на историята", допълват от САЩ.

Китай и Индия са две големи икономики, които отказаха да подкрепят санкции срещу Москва.

Някога ожесточени врагове след Студената война, Пекин и Москва засилиха сътрудничеството си през последните години в отговор на "глобалното господство" на САЩ. Миналата седмица те откриха първия сухопътен мост, свързващ двете страни, свързващ далекоизточния руски град Благовещенск със северния китайски град Хейхе.

Пекин е най-големият търговски партньор на Москва, като обемът на търговията миналата година достигна 147 милиарда долара, според данни на китайските митници.