Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин приключиха срещата си край Сан Франциско в Калифорния за отслабване на напрежението, съобщи Белият дом в сряда (местно време). Съобщението бе разпространено около четири часа след началото на преговорите. След преговорите лидерите се разходиха из градините на имението Филиоли край Сан Франциско. Байдън каза, че преговорите вървят "добре" и вдигна двоен палец на репортерите, докато Си махна с ръка.

Преди това бе разпространен пост на Байдън в социалната мрежа Х:

"Оценявам разговора, който проведох днес с президента Си. И днес постигнахме истински напредък."

Китай и САЩ се договориха да възобновят комуникацията на високо равнище между своите военни, включително с работни срещи между министерствата на отбраната, съобщиха китайски държавни медии, цитирайки казаното от президента Си Дзинпин на срещата му с президента Джо Байдън. Си каза също, че двете страни са се споразумели за създаване на китайско-американска работна група за сътрудничество в борбата с наркотиците, съобщи Китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Двамата лидери "имаха откровена и конструктивна дискусия по редица двустранни и глобални въпроси и обмениха мнения по теми, по които имат различия", посочи Белият дом в мрежата Х. Висш американски представител каза, че разговорите между Байдън и Си са продължили повече от четири часа.

На срещата с Байдън китайският ръководител е изразил надежда, че двете страни могат да бъдат партньори, да се уважават взаимно и да съжителстват в мир, съобщиха цитирани от Ройтерс китайски държавни медии.