Китай и САЩ ще създадат работна група за сътрудничество в областта на климата, обявиха двете страни днес, няколко седмици преди международната конференция за климата (КОП28), предаде БТА, позовавайки се на Франс прес и Ройтерс.

Работната група ще се съсредоточи върху "енергийния преход, метана, икономика и ефективното използване на ресурсите, нисковъглеродните и устойчиви провинции/държави и градове, както и върху залесяването", съобщиха в съвместно комюнике китайските държавни медии и държавният департамент на САЩ.

Двете страни заявиха, че подкрепят декларацията на лидерите на Г-20 за утрояване на световния капацитет за възобновяема енергия до 2030 г., и обещаха да работят заедно по глобално, правно обвързващо споразумение за борба със замърсяването с пластмаса.

Възобновяването на дейността на двустранната работна група бележи нормализирането на отношенията в областта на климата между двете държави след прекъсването през 2022 г. вследствие на посещението на бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван - самоуправляващ се остров, към който Китай има претенции за суверенитет.

Групата ще се съсредоточи върху ключови области на сътрудничество и ще обменя информация за политиките и технологиите за намаляване на емисиите.

Усилията на Китай да намали собствените си въглеродни емисии ще бъдат в центъра на вниманието на преговорите на КОП28, тъй като страната все още одобрява нови електроцентрали на въглища в опит да осигури енергийна сигурност.

Пекин и Вашингтон се споразумяха, че ще "ускорят заместването на производството на електроенергия от въглища, нефт и газ", но не се споменава за постепенното премахване на изкопаемите горива - цел, която Китай определи като "нереалистична", отбелязва Ройтерс. Те се ангажираха също така до края на десетилетието да постигнат напредък по "поне пет" широкомащабни проекта за сътрудничество в областта на улавянето, оползотворяването и съхранението на въглероден диоксид.