Най-новият епизод от анимационната поредица "Миньоните" "подтиква към насилие", смята Китай.

За борбата с "вредното влияние"

на филма, който иначе е доста популярен в страната, властите добавиха специални надписи след края на филма. Надписите обясняват на зрителите, че главният герой - злодеят Гру, всъщност е наказан за престъплението си.Послеписът, добавен към версията в китайските кина, казва, че злодеят, който в края на филма е свободен човек, по-късно е осъден на 20 години затвор.

Чуждестранните филми

отдавна са във фокуса на властите в Китай заради препратки към теми, чувствителни към управляващата комунистическа партия, като Тайван, Далай Лама и правата на човека. През последните години филмовият съвет на Китай разшири обхвата си, за да гарантира, че филмите предават правилното послание, а не такова, което се смята за вредно.Цензурата обаче може да бъде предизвикателство във филм, в който централният герой е злодей, а властите нямат право да пипат съдържанието му според международните договори за права за излъчване.

"Миньоните: Възходът на Гру"

е предистория, която разказва историята на ранните години на Гру - непохватния престъпник от анимационния сериал "Аз, проклетникът". Действителната история, разказана в оригиналния Despicable Me през 2010 г., е, че Гру осиновява три момиченца сираци, и планира да открадне луната. Очарователните сирачета, които виждат в него истински баща, разтапят леденото му сърце.

В китайския послепис

е допълнено, че Гру в бъдеще се отказва от злите си помисли и остава баща на трите си дъщери, и е изпълнен с "положителна енергия". "Положителната енергия" е крилата фраза, която се появи в Китай преди около десетилетие и беше популяризирана от Комунистическата партия, за да настоява за повдигащи духа послания от медиите и изкуствата, които биват наложени от China Media Project, който следи медийните тенденции.