Министърът на земеделието Кирил Вътев определи исканията на протестиращите днес земеделци като неоснователни и заяви, че те на практика протестират срещу българското и европейското законодателство.

Според Кирил Вътев министерството е изпълнило всички ангажименти към земеделците и дори е договорило допълнителна помощ за тях.

"Това не е лицето на българското земеделие и животновъдство. Тези, които са на пазара и успяват, не са тук. Освен това, ако разгледате по-близо кадрите, ще видите лица на хора, които нямат нищо общо със земеделието. Аз ще продължа да спазвам законодателството.

Абсолютно всичко по закон и по регламент е изпълнено. И този протест протестира срещу българското и европейското законодателство. Исканията не са основателни и всъщност ние сме изпълнили доста над техните искания с тази допълнителна помощ за енергийните разходи, която сме внесли за нотификация.
Фермери и животновъди поискаха оставката на земеделския министър
Всичко, което по закон се полага е изплатено. Има една помощ за дребни преживни животни, за която сме качили график и тя ще се изплати от утре до понеделник.

Всичко, което трябва да бъде изплатено до момента по закон и по регламент е изплатено. Извоювали сме 30 000 евро над допустимия праг от 250 000 евро, който е заради войната в Украйна и това е еднократна помощ за целия период.

До момента няма регламент, който да е за 2023 или 2024. С другите 4 погранични страни - Румъния, Унгария, Словакия и Полша, ще настояваме за 2024 отново да има помощ заради войната в Украйна, но това е европейски регламент - най-висшият регламент, с който се съобразяваме всички", заяви Вътев.