Килъри, наркотрафиканти, мафиотски босове, издирвани по цял свят престъпници. Това са само част от „професиите“ на чужденците, които избират България, за да се скрият от правосъдието в родините си и по света. МВР следи влизането на такива хора в страната, но разчита основно на информация от чужди служби, когато техен гражданин е на наша територия.

„Такива хора рядко влизат с паспорт и лична карта в страната. Не минават през граничните пунктове, не кацат на летищата. Те

използват изградени престъпни канали

по които достигат до страната ни. Залавянето им не е толкова просто. Разчитаме на информация от партньорските служби, за да почнем разследване, издирване и наблюдение“, обясниха за BG VOICE от силовото ведомство.

Въпреки комбинативния ум на престъпниците, от МВР могат да се похвалят и с немалко реализирани акции по залавянето на издирвани по цял свят бандити.

Миналата година издирван от Съединените щати крайнодесен екстремист и расист, чиято група е участвала в безредиците в щата Вирджиния през 2017 г., се укриваше в България и беше заловен. И местонахождението – въпреки старанието му да не разкрива къде се намира –

беше разкрито благодарение на една малка черта

с червен спрей, оставена върху стената на панелен блок, и Google Street View.

Както и непредпазливостта му да се снима сред колони и руини от римско време, които лесно се разпознават като римския форум на Филипопол.

През 2019 година пък беше заловен осъден за педофилия на Острова, който се укривал в Сливен. Даниел Ериксън – Хил бил намерен,

заобиколен от деца

Той се представял за евангелистки пастор и така си спечелил доверието на местната ромска общност, сред която живеел.

Оказва се, че Ериксън-Хил е излежал 15-месечна присъда във Великобритания за притежание на детска порнография.

След като излиза от затвора, съдът му забранил да е в близост до непридружени деца, както и да напуска страната.

Нарушаването на тези забрани обаче не се признава от българското законодателство и местните власти могат единствено да наблюдават британеца, след като са го освободили от ареста.

Един от най-издирваните гръцки престъпни босове също беше установен в България през 2017 година, но до залавянето му не се стигнало. Василис Палеокостас имал стройно изградени

връзки още от 90-те години в страната ни

Той бил обявен за издирване от Гърция, а родните служби прихванали негови обаждания.

Василис Палеокостас или „неуловимия Робин Худ“, както го наричат гръцките медии, е замесен в множество престъпления, извършени в Гърция. Между тях е отвличането на солунския бизнесмен и ръководител на компанията „Алумил“, Георгиос Милонас.

Похитителите поискаха от семейството му откуп от 30 милиона евро. На два пъти през 2006 и 2009 г. той като в холивудски екшън успя да избяга от най-строго охранявания затвор „Коридалос“ в Атина – с хеликоптер, осигурен от неговите хора.

Гръцките власти също обявиха тогава награда от 1 млн. евро за залавянето на Василис Палеокостас, като най-издирвания престъпник в Гърция, който от години не дава мира на органите на реда.

Гордостта на МВР – Сретен Йосич

През 2010 година лидерът на сръбския подземен свят Сретен Йосич беше осъден в Белград на 15 години затвор за убийство. По време на делото стана ясно, че Йоца Амстердама се е укривал в България дълги години, където според самия него е „имал чадър от българските служби за сигурност“, до залавянето и екстрадирането му в Сърбия. Залавянето на Йосич е една от перлите в короната на МВР за последните повече от 15 години. По време на арестуването му главен секретар на силовото ведомство е Бойко Борисов. Множество конспиративни теории твърдят, че той е бил близък с Амстердама и го е предал, други пък твърдят, че благодарение на професионализма му се е стигнало до реализация и успешен завършек на акцията по залавянето му.

Присъдата на Йосич е за подстрекаване към убийството на Горан Марианович през 1995 г. Доказано е, че Амстердама е уговорил стрелбата в сръбско кафене, където освен убития, пострадаха още десетина граждани. През целия процес Йосич отричаше обвинението, като твърдеше, че е бил натопен от сръбското Вътрешно министерство, на което е сътрудничел след 1992 г.

Килърите на чеченски сепаратист живеели спокойно в София

Показно убийство на чеченски сепаратист, защитавал братята Царнаеви, е извършено в Анкара през 2013 година. Полицията в Турция установява по-късно предполагаемите извършители и ги обявява за издирване. Тяхното описание моментално е пратено и на българските служби, които стигат до информацията, че двамата живеят спокойно в София.

Медет Унлю се е провъзгласил за почетен консул на Чечня, но на практика е защитавал позицията на т. нар. протерористично правителство. Независимо че Чечня има президент - Рамзан Кадиров, терористичните фракции признават само свое правителство, което има премиер и посланици в целия свят.

Убийството на Медет Унлю е станало в офиса. Единият от килърите е останал да чака до паркирана пред офиса кола. Вторият е влязъл в сградата, където се е намирал Унлю, почукал на вратата му и след като му отворили, стрелял няколко пъти от упор. Единият от куршумите попаднал в главата. След като извършили убийството, двамата килъри успели да се оттеглят необезпокоявано. След това минали границата ни с Турция и се установили в България. Те са заловени и екстрадирани.

„Кокаиновият крал“ бере гъби във Врачанския Балкан

Евелин Банев-Брендо, наречен от властите в Италия „Краля на кокаина“ заради каналите му за дрога от Колумбия към Европа, бере гъби във Врачанския Балкан, докато цял свят го издирва. Той отишъл в едно от селата, за да завери пълномощно на адвокат и така бил разпознат от кмета на Тлачене.

„Не сме засичали Евелин Банев-Брендо, продължаваме да го издирваме.“ Това казаха пък от МВР преди две седмици, когато стана ясна информацията за Брендо.

„Взети са сведения и са докладвани на прокуратурата“, обясни главният секретар на МВР.

Мистериозната поява на Евелин Банев, по прякор Брендо, е не по-малко изненадваща от мистериозното му изчезване малко след като получи 6 години затвор за пране на пари. През 2018 година Брендо беше обявен за международно издирване от българските власти, които не го откриха на адреса му, за да го отведат в затвора. Още тогава Румъния го издирваше заради 10-годишна присъда за наркотрафик, а в Италия го чакат 20 години затвор отново заради дрога по аферата „Кокаинови крале“.