Украинският президент Володимир Зеленски заяви в "Екс", че се намира в Харков, втория по големина град в Украйна, център на подложената от две седмици насам на руска офанзива Харковска област.

"Днес се намирам в Харков", заяви Зеленски и разкри, че е председателствал срещи, посветени на ситуацията в региона, подготовката за отоплителния сезон, отбраната и възстановяването на енергийната инфраструктура.

"Отделихме специално внимание на нуждите от подслон на нашите хора, които бяха принудени да напуснат територии на Харковска област, подложени на руски обстрел. Градът и цялата Харковска област заслужават цялата ни подкрепа, благодарност и уважение", написа той в "Екс".

В друг пост Зеленски публикува снимка от печатница в Харков, където вчера руски удар е отнел живота на 7 души и е ранил 21, като изрази съболезнованията си.

"Руският терор никога не трябва да остане ненаказан. Стъпка по стъпка ние гарантираме, че руската държава ще понесе последствията и разходите за своето зло. Благодарен съм на всички, които помагат на нашия народ, и на всички, които защитават Украйна!", подчерта украинският президент.

Украйна твърди, че е "спряла" руската атака в Харковска област, която продължаваше от две седмици, и е започнала контраатака в този сектор на североизточната част на страната. Руската армия започна офанзива в Харковска област на 10 май, като превзе няколко села и принуди Украйна да изпрати ценни резерви в района.

След двуседмични сражения "украинските отбранителни сили спряха руските войски" и "провеждат контранастъпателни действия", заяви полковник Игор Прохоренко, служител на украинския генерален щаб. Той определи ситуацията в региона като "трудна", но "стабилна и под контрол". В областта се водят тежки боеве, особено за контрола над разделения на две град Вовчанск. Киев обвинява Москва в извършване на зверства в този град.

"Противникът е напълно затънал в уличните боеве във Вовчанск и е понесъл много тежки загуби", заяви днес генерал Олександър Сирски, главнокомандващ на украинската армия, като заяви, че Москва изпраща "резерви", за да продължи нападението си. Според Киев целта на Русия е да разтегне до краен предел отбранителните линии на украинските сили, отслабени от двегодишната война, липсата на новобранци и недостига на оръжия, дължащ се на месеци протакане на доставките от страна на Запада.