Украинският президент Володимир Зеленски посети късно вечерта на 16 май североизточния град Харков, за да повиши бойния дух на войските в региона, където руските сили се опитват да тласнат новата си офанзива отвъд граничните райони. От петък насам Москва е навлязла поне на няколко километра в северната част на Харковска област, принуждавайки превъзхожданите от нейните части войски на Киев да се опитват да удържат линията на нов фронт, докато Русия оказва по-голям натиск на фронта на изток.

"Посоката остава изключително трудна - ние укрепваме нашите части", заяви Зеленски след среща в Харков, втория по големина град в Украйна, с висшия си командир и висши военни ръководители.

По-късно, в нощното си видеообръщение, Зеленски заяви, че благодарение на действията на украинските сили "постигнахме по-голяма сигурност" край Вовчанск, на 5 км. навътре от границата.

"Но руският обстрел не спира, заплахите продължават.", каза украинският президент.

Областният управител на Харков Олех Синехубов, говорейки по националната телевизия, заяви, че руските сили все още се стремят да превземат града.

"Въпреки че не можем да кажем, че нашите войници вече са стабилизирали фронтовата линия, те вече спряха активното настъпление на врага в Харковска област", каза той. 

По думите му на някои места украинските войски са си върнали предишни позиции.

Украинският лидер, който отмени предстоящите си пътувания в чужбина поради влошаването на ситуацията на бойното поле, се срещна с ранени войници, които се възстановяват в медицинско заведение, и позира за снимки с войници на друго място.

Освен че нанася опустошения на селищата по фронтовата линия и нанася удар по морала на украинските войски, руският натиск към Харков е главоболие за украинските военни планировчици, чиито войски вече са разпръснати на повече от 1 000-километрова фронтова линия. Късно в сряда украинските военни заявиха, че силите им, които се сражават край град Купянск - на около 85 км. югоизточно от Харков - се изтеглят на по-изгодни позиции.

В изявление на 16 май Генералният щаб заяви, че Русия насочва най-интензивните си атаки към фронта край градовете Покровск и Краматорск в източната част на Донецка област, където руската офанзива не спира от месеци. В сряда руският президент Владимир Путин заяви, че силите на Москва подобряват позициите си "всеки ден" по протежение на фронта в Украйна и че настъплението върви по план.

След като съобщи за боеве във Вовчанск, на около 45 км. от град Харков, украинският генерален щаб заяви, че войските му са започнали контраатака, за да отвърнат на нападателите. Киев, чийто недостиг на жива сила се усложнява от забавянето на западните доставки на оръжие, предупреди, че Русия може да се готви за голяма офанзива през следващите седмици. Той е сигнализирал за струпване на руски военни части в близост до района на Суми.

Паси Паройнен, анализатор от Black Bird Group, заяви пред АФП, че настъплението на Москва в Харков изглежда има за цел да привлече в битката ограничените резерви на Киев преди началото на офанзивата.

"Ако Украйна се ангажира прекомерно в Харков и Суми, тя може да запази някаква територия там, може би ще предотврати цивилното население на Харков да пострада от артилерийски обстрел, може би дори ще отблъсне врага обратно към границата", каза той, "Но това може да им струва войната, ако резервите не са на разположение за реакция при кризи по време на руската лятна офанзива."

Харков, разположен на 30 км. от границата с Русия, от месеци е обстрелван от въздушни удари, които защитниците се мъчат да спрат с изчерпаната си противовъздушна отбрана. Руските сили навлязоха в региона в две направления - едното към Вовчанск, а другото към село Липци, на 17 км от северните покрайнини на Харков. Украйна се е заела да евакуира цивилни от града и други гранични райони - досега са напуснали около 9 000 души.

Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко обвини руските сили, че са убили жител на Вовчанск, който се опитал да избяга пеша и отказал да се подчини на заповедите им. Серхий Болвинов, началник на следствения отдел на областната полиция, заяви в телевизионни коментари, че руските войски са пленили поне 40 цивилни граждани. Местната прокуратура съобщи за четирима загинали и 12 ранени в района.

Русия твърди, че е поела контрола над 12 села, откакто е започнала нападението си. Министерството на отбраната на Русия заяви на 16 май, че нейните сили са напреднали в пробива на отбраната на Украйна и са нанесли загуби на личен състав и техника край Вовчанск и Липци.