Кейро като млад

През март 1912 г. пътниците, които били снабдени с билети за първия рейс на трансатлантическия лайнер „Титаник", започнали да получават предупредителни писма да не предприемат това пътешествие. Уви, прогнозата се оправдала - на 14 април корабът потънал след сблъсък с айсберг... По-късно станало известно, че автор на предупрежденията бил знаменитият предсказател Кейро. Той получил информация за катастрофата по линиите на ръката на капитана на „Титаник" Едуард Джон Смит, но старият морски вълк не му повярвал и заявил: „Самият Господ не може да потопи този кораб!" И фатално сгрешил.

За личността на граф Луи де Хамън, носещ псевдонима Кейро - знаменит пророк, астролог и хиромант, не е известно много. Той се родил на 1 ноември 1866 година и истинското му име било Уилям Джон Вернер, а откъде и как е получил графската си титла, не е ясно. Най-вероятно името Луи де Хамън, както и Кейро, са само псевдоними.

През 1904-1905 г. Кейро посетил Русия, където се срещнал с Разпутин, който пожелал да му съобщи какво го очаква. Всичко, което му предрекъл английският предсказател, се сбъднало: отначало огромното влияние и властта, след това насилствена смърт от отрова, нож и куршум и накрая - водите на Нева. Както е известно, заговорниците не успели да убият Разпутин в двореца нито със силнодействаща отрова, нито с нож, нито с пистолет. Умрял едва когато го хвърлили в Нева.

Кейро предрекъл единадесет години предварително годината и месеца на смъртта на бъдещия крал Едуард VII. По молба на краля той съставил хороскоп и на руския император Николай II, като му предсказал трагичната кончина.

По време на турне в САЩ група репортери решили да устроят изпитание за Кейро, като му предложили да разгледа отпечатъците на ръцете на различни хора и да опише по възможност личността им. Сред тях били и отпечатъците на дланите на знаменития „чикагски отровител" доктор Майер, който бил арестуван няколко дни по-рано по подозрение в отравяне на богати пациенти, застраховани за големи суми. Кейро казал, че притежателят на тези ръце се занимава с наука или с медицина, но поради желание да забогатее е извършил престъпление. Освен това след достигането на 44-годишна възраст този човек ще бъде разобличен, арестуван и осъден на смърт, но няма да бъде екзекутиран, макар че ще прекара остатъка от живота си в затвора. Всичко се случило точно така.

Луи Хамън написал множество книги по хиромантия, астрология и номерология. Освен това на перото му принадлежат поетични съчинения и истории за призраци.

Роден в малкото ирландско селце Брей край Дъблин, той още като дете губи родителите си, заради което впоследствие се премества в Лондон и започва да се издържа, работейки в театъра. Впоследствие съдбата го отвежда в Британска Индия, където, работейки на пристанището „Аполо-Бундер" в Бомбай, се среща със своя пръв гуру - индийски брамин, когото последва в едно отдалечено село в щата Махараштре, за да изучава основите на астрологията, астрономията, нумерологията и халдейската магия на вавилонските магове.

Заради изключителните си способности е посветен в тайните на много древна книга на мъдростта, страниците на която са направени от човешка кожа, а буквите са изписани със злато и други благородни метали, усвоявайки изкуството да разчита тайните на съдбата върху човешката ръка. Обучението му в Индия продължава две години, след което се завръща в Лондон и представяйки се под името граф Луис Хамън, поставя началото на кариерата си като хиромант, превръщайки се не след дълго в желан и канен посетител на светски сбирки и салони.

Около 1890 година в един от престижните лондонски ресторанти е убит богат бизнесмен, а на местопрестъплението е открита кървава следа, оставена от убиеца. Кейро моли следователя за разрешение да огледа отпечатъка, след което самоуверено заявява, че той е оставен от доведения син на убития. Думите му са светкавично разпространени от пресата и това е достатъчно, за да го превърнат в новия Нострадамус, когото започват да търсят някои от най-големите знаменитости на епохата - Оскар Уайлд, Марк Твен, Сара Бернар и Мата Хари. Сред най-известните му предсказания са и тези за откриването на гробницата на Тутанкамон и революцията в Русия.

През 20-те години репутацията на Кейро рязко спада и дори публикуваната му книга, в която увлекателно разказва за някои по-пикантни епизоди от любопитната си биография, не му помага да възвърне популярността си. Впоследствие заминава за Щатите, където отваря детективско бюро за разкриване на престъпления и започва да консултира богати бизнесмени, докато през 1929 година това му занимание неочаквано се проваля, след като всичките му клиенти фалират заради настъпилата финансова криза. Тогава губи и изключителните си способности, в което мнозина виждат намесата на висши сили, лишили го от дарбата му заради прекалена меркантилност. Това го принуждава да потърси късмета си в Холивуд, където се издържа с писане на филмови сценарии.

През 30-те години се жени за много по-младата графиня Лена Хамън. Умира от инфаркт на 8 октомври 1936 година в Калифорния, оставайки в паметта на поколенията като един от най-големите феномени на всички времена.