Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон нарече намерението на Испания да признае палестинската държава "двоен стандарт", тъй като Мадрид все още не признава Косово, съобщи "Коха".

"Испания обяви, че ще признае държавата Палестина в разгара на въоръжен конфликт, който разтърсва света, и може да изглежда, че сега испанската държава се е превърнала в защитник на правото на самоопределение на народите като механизъм за разрешаване на конфликти. Отношение, което повечето каталунци винаги са защитавали. Но не, нещата не стоят така. Всъщност Испания е една от малкото страни от ЕС, които все още не признават независимостта на Косово. Тя не признава правото на косовските европейци свободно да решават бъдещето си, въпреки че ЕС вече има дипломатически отношения с тях", заяви Пучдемон във видеоклип, публикуван в социалната мрежа Х.

Той припомни и помощта, която Испания оказва на Турция "за потискане на кюрдите".

"Преди всичко Испания е страната, която потисна демократичния референдум в Каталуния на 1 октомври 2017 г.", добави бившият каталунски лидер.

"Палестинският народ има право на самоопределение, както и народът на Каталуния. За съжаление този двоен стандарт отслабва доверието в европейските демокрации. От 6 години и половина съм в изгнание, защото съм преследван от испанската държава", добави той.

Пучдемон ръководеше референдума за независимост на Каталуния през 2017 г., който беше обявен за невалиден от испанското правителство. Оттогава той живее в Белгия, тъй като е издирван от испанските власти.