Джейлън (вляво) и Андрю

Ученик откри стрелба в школото си ,,Мерисвил пилчук", което се намира на 55 км северно от Сиатъл, убивайки двама и ранявайки няколко други, преди да се самоубие. Инцидентът, разиграл се миналия петък, хвърли в ужас жителите на Мерисвил, щата Вашингтон. ,,Ние сме сигурни, че е имало само един стрелец и той е мъртъв", каза говорителят на полицията в Мерисвил Роб Ламуро.

Драмата се случила в столовата на училището. „Аз се хранех и чух четири изстрела, те бяха зад мен. Видях оръжие, насочено към масата. Тогава избягах през изхода", разказва очевидец на стрелбата.
Стрелецът е Джейлън Фрайберг, от индиански произход. Той играел американски футбол и наскоро бил избран в представляваща ученическата общност група. След като влязъл в столовата, убиецът отишъл до маса с ученици, застанал зад тях и стрелял около шест пъти на месо, разказва Джордан Лутън, който също се е намирал там по това време. „Те му бяха приятели, така че не беше случайно", допълва той. Остин Джойнър, ученик в „Мерисвил пилчук", съобщи в своя туитър, че видял как Джейлън влиза, придвижва се най-спокойно до набелязаната маса, вади оръжието си и хладнокръвно започва да стреля по седящите около нея деца, без дори да им каже нещо. „Аз бях в класната стая, когато някой задейства противопожарната аларма и помислихме, че има учение за пожар. Побягнахме навън, но ни казаха да се върнем в стаята. Веднага след това моят по-малък брат ми изпрати есемес от столовата с подробности от това, което е видял", разказа ученичка в училището. В първото съобщение на местните училищни власти се казва: „Гимназията „Мерисвил пилчук" в момента е затворена заради извънредна ситуация. Полицията и Бърза помощ са реагирали. Процедурите по затваряне на училище ще останат в сила до второ нареждане от силите на реда. Ние ще продължим да обменяме информация с тях."

Цел на Джейлън всъщност било момиче, което той много харесвал. Няколкото му опита да я накара да излязат на среща се провалили. Това го озлобило, още повече че забелязал как тя обръща внимание на братовчед му. През цялото време, докато набелязвал план как да отмъсти, той не спирал да публикува във Facebook статуси, че е много натъжен от отказа й, но все пак успявал да запази добрите си отношения както с нея, така и с останалите деца от общата им компания. Те му имали доверие. В деня на убийството Джейлън изпратил на всички есемес, с който ги канел на среща в столовата, защото имал да им каже нещо важно. Децата откликнали, без да подозират нищо.

Училищни психолози, които полицията използва, за да помогнат в разнищване на историята, разказват, че от намерените записки във Facebook става ясно, че Джейлън се бил озлобил срещу останалите си съученици. Те намериха и скрити постове, в които той се отрича от братовчед си Андрю Фрайбърг, понеже момичето на мечтите му предпочело да излиза именно с него. Зловещ знак за предстоящата трагедия бил пост в туитър от миналия месец, в който той пише: „Пич. Тя ми казва всичко. И сега ш*бано те мразя. Ти вече не си мой брат!" Момчетата са израснали заедно в общността на индианското племе тулалип заедно с Нейт Хетч, друг братовчед на екзекутора, който също се бори за живота си след стрелбата. „Тримата бяха много добри приятели. Не можеха да са по-близки дори и да бяха истински братя", казва Дон Хетч, дядото на Нейт. Другите двама ранени ученици са идентифицирани като Шайли Чъкълнаскит и Джия Сориано, която по-късно почина. Бела Панджел, приятелка на убитото от Джейлън момиче, описа жертвата като „красива и много сладка".

Джейлън се озлобил и срещу свои роднини - подигравали му се заради увлечението му по момичето. Често бил обект на подбив и заради оръжията, с които обичал да се прави на „мачо". Тийнейджърът наскоро дори се похвалил в туитър с ловна пушка, която получил за рождения си ден от своите родители. Под снимката оставил текст: Няма по-хубав подарък от този.

Пистолетът „Берета", с който стрелял, е бил закупен законно и е притежание именно на негови роднини. Как обаче оръжието е попаднало в ръцете на тийнейджъра, засега е неясно. В полицията обаче предполагат, че е възможно Джейлън да е планирал след столовата да се насочи и към близките си, които са му се подигравали, за да стреля и по тях. Смята се, че в последния момент, осъзнавайки какво точно извършва, е решил да се самоубие. Той стреля в шията си и умира почти веднага. От полицията отбелязват, че най-вероятно решението да се самоубие е взел импулсивно, когато бил хванат за ръката от служителка в столовата, опитала да му отнеме оръжието.

Първоначалната информация от медицински център „Провидънс" бе, че тримата младежи са в „много критично състояние". „Четирима пациенти бяха докарани в този център от мястото. Трима от тях остават тук. Те са в най-тежко състояние. И тримата се борят за живота си", съобщи д-р Джоан Робъртс. Малко по-късно той трябваше да обяви и тъжната вест: ,,Джиа Сориано, на 14 години, почина в резултат на получените рани."