Канадските доставчици предупредиха, че още увеличения на цените ще ударят хранителните магазини тази есен. Това предстои да се случи в година, в която вече се наблюдават почти двуцифрени увеличения на разходите за храна.

Канадската млечна комисия

По-високите цени се дължат на одобрението на Канадската млечна комисия за второ увеличение на цената на млякото тази година. Очаква се цените на млякото от фермата да се повишат с около два цента на литър или 2,5 процента на 1 септември.Въпреки това, компаниите за преработка на млечни продукти, изглежда предвиждат и собствени увеличения - т.нар. съвкупност от повишения на цените. 

Lactalis Canada

Lactalis Canada, например, заяви в писмо до клиентите, че трябва да приложи средно увеличение на националния пазар от пет процента този септември. Процентът е повлиян от "значителните инфлационни разходи" на компанията.

Arla foods Canada

Arla Foods Canada публикува подобно известие. От компанията съобщиха, че увеличенията на цените на продуктите, които предстоят, са в резултат на по-високите разходи за млечни съставки и „инфлационните въздействия върху превоза и опаковането“.

Saputo Dairy Products Canada

Saputo Dairy Products Canada е другата компания, която също заяви, че ще приложи увеличения на цените. В зависимост от категорията, те ще бъдат в диапазон от пет процента.„Производителите се сблъскаха с повишени производствени разходи, както и с нарастващи разходи за фураж, енергия и торове, които оказаха значително влияние върху тазгодишната корекция на цените на млякото от фермата“, заявиха от Saputo в писмо до своите клиенти.„В допълнение към тези регулирани увеличения, имаше безпрецедентен и устойчив инфлационен натиск, засягащ разходите за производство, енергия, труд и дистрибуция по цялата верига на доставки.“

По-скъпо в отдалечените райони

Гари Сандс, старши вицепрезидент по обществената политика в Канадската федерация на независимите бакалии обърна внимание на това, че увеличенията на цените по цялата верига влияе на ръста в цените и в бакалиите. „Нетният ефект е допълнително изостряне на проблема и опасенията относно достъпността.“, смята той.Особено сложно ще бъде в по-отдалечените райони, където таксите за транспорт и гориво са по-високи, казва Сандс. 

Ръст до 10 %

Цените на почти всичко в количката за хранителни стоки са се повишили, става ясно от Канадската статистика миналия месец. Цените на стоките, закупени в магазините, са се повишили с 9,7 % през май в сравнение с преди една година.Силвен Шарлебоа, професор по разпределение на храни и политика в университета Далхаузи, смята, че темпът на увеличение на цените на храните може да нарасне до 10 процента.„Очакваме инфлацията на храните да достигне своя връх между този сезон и края на септември“. Бюрото по трудова статистика на САЩ съобщи в сряда, че нивото на инфлация за храната е достигнала 10,4 процента през юни. Това е най-голямото 12-месечно увеличение от 1981 г. насам.Ръстът на цените ще окаже натиск върху бакалиите да популяризират опциите си за частни марки, заяви Шарлебоа.В същото време, писмата, публикувани от доставчиците на дребно, в които уведомяват за увеличенията на разходите, са част от усилията да не бъдат обвинявани в "алчност", смята професорът.„Последното нещо, което преработвателите искат, е да се превърнат в изкупителна жертва и да бъдат обвинявани за по-високата инфлация на храните“, казва Шарлебоа.

Lactalis заявява в писмото си до клиентите, че е "наясно с въздействието на инфлацията върху потребителите".

„Както всички знаем, този цикъл на инфлация до голяма степен се движи от последната фаза в развитието на пандемията и от глобалната геополитическа ситуация, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна и продължаващия конфликт“, казаха от компанията.