Канадецът Лиъм Уолъс пострада след падане по време на тренировка преди стартовете от Световната купа по алпийски ски в Банско. В петък сутрин Уолъс се е подготвял на писта "Котвата" в българския курорт, но загубил контрол, излязъл от пистата и от високата скорост преминал през предпазната мрежа, падайки в съседната гора.

Спасителите са реагирали бързо и са го извадили от снега, след което с моторна шейна е закаран до чакащия медицински хеликоптер, който го е транспортирал до болница в София. 24-годишния Уолъс е със съмнения за тежка контузия, като опасенията са, че има перфорация на белия дроб.

"Благодарение на екипа на "България Хели Мед Сървиз" бе осигурена логистиката на словашкия HEMS оператор Air Transport Europe, който обслужва световната купа в Банско, за да извърши спешен полет с тежко пострадал ски състезател от Банско до София и хеликоптерът да кацне на болница "Св. Екатерина"! Полетът от Банско до София е изпълнен за 28 минути, а на борда летя един от нашите пилоти Огнян Янков. Надявам се хората, които не спират да бълват лъжи и пропаганда за проекта HEMS в България, да преосмислят поведението си от тук нататък, гледайки видеото от мисията", написа във "Фейсбук" министърът на транспорта Георги Гвоздейков във връзка с инцидента.

Стартовете от Световната купа в Банско ще се проведа в събота (гигантски слалом) и неделя (слалом).