Разходите на Канада за отбрана през следващите 20 години ще възлизат на 73 млрд. канадски долара (53 млрд. щатски долара), а министерството на отбраната на страната ще получи 8,1 млрд. канадски долара (5,88 млрд. щатски долара) през следващите пет години. Това се посочва в проекта на федералния бюджет за текущата финансова година (започнала на 1 април), който беше публикуван от министерството на финансите на страната.

Бюджет 2024 предлага фундаментални инвестиции в министерството на националната отбрана на Канада в размер на 8,1 млрд. долара за пет години от 2024-2025 г. и 73 млрд. долара за 20 години", се казва в документа.

По-конкретно, канадските власти възнамеряват да похарчат 1,8 млрд. канадски долара (1,31 млрд. щатски долара) през следващите пет години за създаване на резерв от стратегически боеприпаси, 1,9 млрд. канадски долара (1,38 млрд. щатски долара) за същия период ще бъдат отделени за поддържане на оперативната готовност на фрегатите от клас "Халифакс" на канадските военноморски сили, а почти 550 млн. канадски долара (400 млн. щатски долара) през следващите четири години ще бъдат изразходвани за подмяна на сателитно оборудване и закупуване на нови хеликоптери и ракети с голям обсег на действие.