Канада нареди на три китайски компании да продадат дяловете си в канадски фирми за редки минерали, позовавайки се на съображения за "национална сигурност", съобщи АП. Дружествата, на които е наредено да продадат своите дялове, са Sinomine (Hong Kong) Rare Metals Resources Co Ltd, Chengze Lithium International Limited и Zangge Mining Investment (Chengdu) Co Ltd, се казва в изявление. Канадските служби за национална сигурност и разузнаване са извършили "строг контрол" на дружествата преди вземането на решението, заяви Франсоа-Филип Шампан, министър на иновациите, науката и промишлеността.

"Въпреки че Канада продължава да приветства преките чуждестранни инвестиции, ние ще действаме решително,

когато инвестициите застрашават националната ни сигурност

и нашите вериги за доставка на критични минерали", каза Шампан. Редкоземните минерали се смятат за съществени за зелените технологии на бъдещето и вече намират приложение в електрониката, аерокосмическата, автомобилната и отбранителната промишленост. Изявлението дойде пет дни след като Канада затегна разпоредбите си за инвестиции в редки минерали за чуждестранни държавни предприятия,

позволявайки инвестиции само "по изключение".

Отава е създала списък с 31 така наречени "критични минерали", които смята за жизненоважни за собствения си икономически просперитет, включително кобалт, литий и манган, използвани в слънчеви панели, вятърни турбини и батерии за електрически превозни средства. През последните две десетилетия Китай е инвестирал милиарди долари в Канада, за да си осигури доставки на редки метали.