През 2022 г. Канада е приела 431 645 мигранти, които са получили право за постоянно пребиваване на територията на страната.

Това сочат официалните данни на федералната имиграционна служба.

Това е с 30 000 души повече от предходната година. Подобен миграционен наплив е имало чак в далечната 1913 г.

Правителството на Джъстин Трюдо възнамерява да увеличи този миграционен поток през следващите години.

Във федералния план за имиграция, приет през ноември 2022 г., е записано, че страната се ангажира да отвори врати за 1 450 000 нови имигранти в рамките на три години, като пикът ще бъде 500 000 пристигащи през 2025 г.

До следващото десетилетие властите в Отава очакват родените в чужбина жители да представляват 30% от населението на Канада (38 милиона души), докато през 2011 г. те са били един на всеки пет.

С тази миграционна политика, която е единствена по рода си сред страните от Г-7, канадските власти преследват две цели.

Първата е да се компенсира застаряването на населението - 5 милиона канадци ще се пенсионират до края на десетилетието - а втората е да се справи с острия недостиг на работна ръка.

Министърът на жилищното строителство Ахмед Хусен наскоро съобщи, че в страната има "един милион свободни работни места".

По-голямата част от новите жители през 2022 г. са били посрещнати като икономически имигранти.

Новите работници имат специфични професионални умения, които липсват на местно ниво, или са доказали способността си да създадат бизнес в Канада.

Тази селекция при влизане, съчетана с активна политика на интеграция, създава нетипична картина на това население: 36% от лекарите, 41% от инженерите и един от всеки трима собственици на предприятия в Канада са имигранти.